Čtvrtek, 28. března 2024

Z povrchových dolů jsou rekreační centra

Krátery po hnědouhelných dolech se v Lužici mění v jezera. V příštích pěti letech jich má vzniknout 23.

Z povrchových dolů jsou rekreační centra

Východní Německo po dekády devastovaly rozsáhlé hnědouhelné skrývky, těžba vylidňovala lužické vesnice, zůstávala po ní jen holá krajina. Zmizelo 80 obcí, nejméně 40 tisíc lidí muselo opustit své domovy. Teď se to samé místo stává tahákem pro ekoturisty.

Hnědouhelné doly před dvaceti lety, při sjednocení Německa, padly. Potom zmizela korečková rypadla, krátery se nyní plní vodou, podobně jako na mnoha místech v Česku. Z mnoha míst v Lužici, pár kilometrů od českých hranic, se stává přitažlivé místo k rekreaci. To je klíčové pro místní ekonomiku, na východě Německa je obtížné najít zaměstnání.

"Když jsem přijel na toto místo, krajina byla pustá a nevábná, lidé byli pesimističtější," řekl týdeníku Der Spiegel Rolf Kuhn, jeden z autorů projektu, který pomohl změnit zdejší krajinu k nepoznání. Obří hnědouhelné jámy zmizely, zůstala jezera, koupaliště a cyklistické stezky. Místo nabízející se turistům.

Uhelná pánev se mění v největší umělou jezerní oblast v Evropě. Z jezer, kde úspěšně dokončili rekultivaci, je známé například Olbersdorfer, které leží u Žitavy, jen osm kilometrů od českých hranic. Těžba tam skončila v roce 1990, zaplavovat se začalo v roce 1999. Dnes má jezero 60 hektarů, turistům slouží 300 metrů dlouhá pláž.

Další projekty začínají. V průběhu příštích pěti let má v Lužici vzniknout 23 jezer, mnohá z nich budou vzájemně propojena kanály.

Rolf Kuhn, který dříve učil designéry na vlivné škole Bauhaus, si nejvíc pochvaluje, že novou tvář krajiny oceňují i lidé, kteří ji před mnoha lety museli opustit. Jednou z nich je i podnikatelka Karin Mietkeová.

"Lidé jsou spokojeni, že už nemusí žít vedle obřích skrývek, které devastovaly krajinu," říká Mietkeová, která si na jezeře pořídila plovoucí dům. Časem chce vytvořit na pontonech celou vesnici, jednotlivé domy pronajímat. Vzpomíná, jak její muž kdysi musel opustit vesnici Gross Parwitzer. Nyní chce pomoci revitalizovat břehy jezera, které vzniklo na jejím místě.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů