Čtvrtek, 28. března 2024

Vláda schválila postup při zahlazování škod po těžbě uhlí

Vláda schválila postup při zahlazování škod po těžbě uhlí

Ministři na své večerní schůzi schválili postup při zahlazování ekologických škod po hornické činnosti. Na tiskové konferenci po zasedání vlády to dnes řekl premiér Petr Nečas. Podle ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) bude v příštím roce na zahlazování hornické činnosti potřeba vynaložit minimálně 2,2 miliardy korun.

"V návrhu státního rozpočtu pro rok 2011 je kvůli nezbytným úsporám v kapitole ministerstva možné na zahlazování hornické činnosti uvolnit částku ve výši 1,8 miliardy Kč," uvedl v pondělí ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. "Proto navrhujeme uvolnit v příštím roce částku 500 milionů Kč z výnosů prodeje privatizovaného majetku a zisků z účasti státu v obchodních společnostech na finanční zabezpečení dalších činností spojených s tímto procesem," dodal.

Při zajištění finančních prostředků bude podle ministra zahlazování následků hornické činnosti v příštím roce plynule pokračovat. "Předejdeme tím případným problémům plynoucím z přerušení kontinuity prací," poznamenal Kocourek.

MPO také vládě navrhuje uvolnit finanční prostředky ve výši čtyř miliard korun na řešení ekologických škod v Moravskoslezském a Jihomoravském kraji. "Finanční prostředky se budou čerpat s ohledem na průběžné finanční plnění již realizovaných projektů a na počet nově zasmluvněných projektů po celou dobu trvání programu, tedy do konce roku 2018," sdělil šéf MPO.

Výdaje na řešení následků hornické činnosti jsou podle ministerstva důležité kvůli zamezení rizika vzniku provozních havárií, ekologických škod či škod na majetku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů