Pátek, 19. dubna 2024

Hrozba je zpět: zničí těžaři Tlustec?

Na Českolipsku ožila myšlenka na obnovení těžby čediče na Tlustci. Když se tu kdysi těžilo, lidé z okolí si stěžovali na vysokou prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které ničily jejich domy.

Hrozba je zpět: zničí těžaři Tlustec?

ČESKOLIPSKO (ČTK) V Brništi na Českolipsku se bude znovu jednat o záměru společnosti Chlup, která chce obnovit těžbu čediče na kopci Tlustec.

Informoval o tom předseda ekologického Sdružení na záchranu kopce Tlustec Miroslav Šimonek. Ekologické organizace ani samosprávy záměru nejsou nakloněny, obávají se devastace přírody a zhoršení života obyvatel v okolních obcích. Už v minulosti například v Postřelné odstřely kamene poškodily domy. Kopec především patří k dominantám krajiny, která je turisty velmi oblíbená, i proto, že je spjata se svatou Zdislavou.

Přírodní prostředí vrchu má podle odborníků z ministerstva životního prostředí takovou hodnotu, že nebýt střetu se zájmem na těžbě kameniva, byl by Tlustec už v 90. letech vyhlášen zvlášť chráněným územím.
Čedičový lom na Tlustci je však jedním z mála v Libereckém kraji, kde je tak kvalitní stavební kamenivo. Používá se především při výstavbě komunikací. V Libereckém kraji se v současné době těží kámen na deseti místech a ročně se v nich vytěží celkem 2,5 milionu tun kamene.

Jen dvě ložiska však vydrží déle než 20 let. Proto i rozvojové dokumenty kraje s obnovením těžby čediče na Tlustci počítají. Na Tlustci se čedič těžil od roku 1988, protesty proti těžbě začaly v roce 1994, kdy lom patřil dnes již zkrachovalé firmě Beron. Lidé z okolí si stěžovali na vysokou prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které ničily jejich domy.

Těžbu čediče pak o čtyři roky později zastavilo ministerstvo životního prostředí. V letech 2003 a 2004 byla těžba kamene krátce obnovena, pak se definitivně zastavila.

Firma Chlup přišla se záměrem těžbu obnovit a nechala si zpracovat studii dopadů na životní prostředí. Veřejné projednávání záměru se uskuteční ve čtvrtek 23.června v Kulturním domě v Brništi. Právě Brniště v minulosti obnovu těžby schvalovalo, přínos viděla obec jednak v pracovních příležitostech i v získání prostředků na rekultivaci. Nová politická reprezentace už těžbou tak nadšená není.

"Obáváme se obrovské dopravní zátěže pro obyvatele obce, navíc krajské silnice II. a III. tříd tady nejsou v dobrém stavu, aby ji vydržely," řekl starosta Brniště Ivan Pastorek.

I když by se měla podstatná část vytěženého kameniva přepravovat po železnici a jen malá část po silnicích, skutečný objem bude podle něj jen obtížné uhlídat. Případný souhlas s těžbou proto podmiňuje vybudováním obchvatu.

FAKTA

Tlustec

Ralská pahorkatina Kopec ležící na severním okraji Ralské pahorkatiny, v okrese Česká Lípa, zhruba dva kilometry východně od obce Brniště. Je samostatně stojící dominantou, zdáli z jihu dobře viditelnou i s lomy na svazích. Vysoký je 591 m. n. m, převyšuje tedy kopce v okolí o 100 metrů. Ze západní strany je obtékán Panenským potokem. Okolí i samotný kopec jsou jen málo zalesněné.

Těžba čediče První požadavek na otevření lomů přišel v roce 1968. Vypracovaný projekt počítal s odtěžením až na kótu 420 m. n. m. Kamenivo bylo určené pro železnice v Severočeském kraji. V roce 1982 byla zahájeno kácení lesa, těžilo se od roku 1988.

Boj proti těžbě Průzkum z let 1985 až 1990 prokázal na Tlustci 300 druhů vyšších rostlin, 62 druhů ptáků, 18 druhů savců a stovky druhů bezobratlých živočichů. Od roku 1994 lidé protestují proti těžbě, kterou v roce 1998 zastavilo ministerstvo životního prostředí. V letech 2003 a 2004 byla těžba kamene krátce obnovena, pak se ale definitivně zastavil

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů