Pátek, 29. března 2024

Japonské tsunami odlomilo ledovce od od Antarktidy

Důsledky zemětřesení a následných vln tsunami v březnu 2011, které zpustošily rozsáhlé oblasti Japonska, jsou pozorovatelné i ve vzdálené Antarktidě. Družicové snímky ukázaly, že po střetu cunami se Sulzbergovým šelfem vznikly nové ledovce.
 

Japonské tsunami odlomilo ledovce od od Antarktidy

Vědci z NASA využili radarové snímky získané družicí ESA Envisat. Díky tomu byli schopní odhalit ledovce, z nichž největší měl plochu 6,5 krát 9,5 kilometru a sílu 80 metrů.

Objev následně přivedl vědce ke spojení s vlnami tsunami. Tvrdí to specialistka na kryosféru Kelly Bruntová Z Goddardova kosmického střediska v Greenbeltu (stát Maryland) a její kolegové v článku publikovaném v pondělí v on-line verzi časopisu Journal of Glaciology.

Zemětřesení v regionu Tohokuo sílu 9 stupňů způsobilo gigantické vlny tsunami. Ty se následně šířily Tichým oceánem, až po třinácti tisících kilometrech dorazily k Sulzbergerovu šelfu v Antarktidě. Silně zvlněná hladina způsobila odlomení velkých kusů ledu a jejich uvolnění do Rossova moře.

Vlny přitom byly pravděpodobně jen 30 cm vysoké, když se střetly se Sulzbergerovým šelfem. Nicméně jejich síla byla dostatečná na to, aby vytvořily pnutí silné tak, že vedlo k odlomení ledových ker.

"Tyto nové objevy v Antarktidě ukazují, že družicová pozorování jsou nezbytná pro pochopení mechanismů a efektů spojených s přírodními katastrofami," vysvětluje manažer mise ESA Envisat Henri Laur.

Přístroj ASAR (Advanced Synthetic Aperture Radar- též technologie využíváná hojně ve vojenství) na palubě Envisatu dokáže získávat snímky zemského povrchu za jakýchkoliv světelných podmínek (nezávisle na denní či noční době, počasí nebo ročním období), a tak je vítaným pomocníkem třeba při sledování polárních oblastí.

Envisat přitom získává snímky Antarktidy každý den. Tyto jsou každému volně dostupné skrze webovou stránku ESA MIRAVI.

Fotografie na:http://www.esa.int/esaCP/SEMU7CJTPQG_Czech_0.html


ZDROJ: www.esa.cz, kráceno, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů