Pátek, 29. března 2024

Vláda projedná odstranění škod po těžbě uranu

Vláda projedná odstranění škod po těžbě uranu

Vláda na svém středečním zasedání projedná odstraňování škod po těžbě uranu v oblasti Stráže pod Ralskem, které by mělo trvat do roku 2042 a stát bude 31,3 miliardy korun. Náklady ale nezatíží státní rozpočet, neboť sanace ekologických škod bude financována z prodeje privatizovaného majetku a dalších zdrojů. Materiál na vládě předkládá ministr průmyslu a obchodu (MPO) a ministr financí.

"V rámci celého procesu zahlazování následků hornické činnosti, který probíhá v několika lokalitách České republiky, je právě odstraňování následků chemické těžby uranu ve Stráži pod Ralskem finančně i technicky nejnáročnější. Odstraňuje se tu jedna z největších škod na životním prostředí v České republice," uvedl mluvčí MPO Jiří Sochor.

Součástí předkládaného materiálu je také návrh smlouvy mezi ministerstvem financí a státní společností Diamo, která je za odstraňování škod odpovědná, o způsobu financování sanací. Objemy přidělených prostředků mají být MPO schvalovány v pětiletých cyklech prostřednictvím aktualizovaných technických projektů. Zároveň bude vládě pravidelně předkládána zpráva o účelnosti vynakládaných finančních prostředků za uplynulé období.

Ve Stráži pod Ralskem a Hamru na Jezeře se uran těžil od konce 60 let. Vytěžilo se ho tam kolem 25.000 tun, což představovalo čtvrtinu produkce České republiky. V zemi tam podle odhadů leží ještě kolem 115.000 tun. Vytěžit by ale bylo možné asi polovinu. K radikálnímu útlumu těžby uranu v Česku přistoupily úřady v 90. letech z ekologických důvodů.

Jediným místem nejen v Česku, ale i v celé střední Evropě, kde se uran v současné době ještě těží, je Rožná na Žďársku. Zde se uran těží více než půl století a přestože již několikrát bylo avizováno ukončení těžby, měla by trvat ještě tři až pět let. Zásoby v oblasti jsou a podle těžařů je jejich dobývání stále rentabilní. Loni se v Rožné na Žďársku vytěžilo 240 tun uranu.

Podle pracovní verze aktualizované státní energetické koncepce počítá stát do budoucna se širokým využitím jaderné energie. Vlastní zdroje uranu by proto byly vhodné. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek se již několikrát vyjádřil, že rozšíření těžby uranu by v budoucnu bylo za určitých podmínek možné.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů