Středa, 24. dubna 2024

Z kazašského zlatého dolu unikly tisíce kubíků kyanidu

Z kazašského zlatého dolu unikly tisíce kubíků kyanidu

Rozsáhlou ekologickou katastrofu vyvolal v minulých dnech na východě Kazachstánu masivní únik prudce jedovatého kyanidu z místního závodu na těžbu a zpracování zlata. Podle dnešních zpráv kazašského tisku nebezpečná látka pronikla do řeky Sekisovky, kde množství kyanidu přesahuje víc než pětsetkrát povolenou úroveň. Poplach havárie vyvolala i ve stovky kilometrů vzdáleném Rusku.

Kazašské úřady informaci o ekologické havárii bez dalších podrobností potvrdily. Podle místních obyvatel unikal kyanid ze zásobníků v areálu těžebního závodu plné tři dny. "Teklo to proudem, nikdo se o to nestaral," cituje rozhlasová stanice Rádio Svoboda jednoho z místních obyvatel. K podobné havárii údajně došlo už koncem letošního léta, úřadům se ale podařilo ji utajit.

V okolí zlatého dolu Altaj Ken Bajytau byl vydán zákaz přístupu k vodním tokům, školy byly uzavřeny a obyvatelstvo je zásobováno vodou v cisternách. První výsledky analýz podle agentury KazTAG ukazují, že povolená úroveň obsahu kyanidu byla v řece Sekisovka překročena 516krát. Záchranáři do zamořených toků přečerpávají neutralizační prostředky. Objem jedovatých látek, které ze závodu unikly, se odhaduje na 200.000 krychlových metrů.

Incident vyvolal paniku v ruské Omské oblasti vzdálené asi 1200 kilometrů od postiženého regionu. Řeka Sekisovka ústí do řeky Uba, která je přítokem Irtyše protékajícího Omskem. Před následky havárie varovala ruskou veřejnost místní odbočka organizace Greenpeace, ruské úřady podle agentury RIA Novosti pečlivě monitorují situaci a jsou v kontaktu s kazašským ministerstvem pro mimořádné situace.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů