Čtvrtek, 28. března 2024

Austrálie zatížila těžaře obří daní

Těžařské firmy v Austrálii budou od července 2012 platit 30% daň ze zisku z těžby železné rudy a uhlí.

Austrálie zatížila těžaře obří daní

Australští zákonodárci uštědřili za poslední měsíc hned dvě rány těžařům působícím v zemi, která je největším světovým exportérem železné rudy a uhlí. Levicový kabinet premiérky Julie Gilliardové v noci na včerejšek po osmnácti měsících sporů prosadil nařízení, podle něhož budou těžařské firmy počínaje červencem příštího roku muset platit 30procentní daň ze zisku z těžby železné rudy a uhlí.

Vláda dosud při zdaňování jejich výdělky nezohledňovala - firmy musely platit poplatky podle objemu vytěžené suroviny. Ty ale pomíjely aktuální hodnotu komodity na trhu.

Daň z těžby není jedinou, kterou budou muset domácí giganty jako BHP Billiton, Rio Tinto a Xtrata od léta 2012 nově odvádět do státní kasy. Australský senát totiž nedávno schválil v rámci velké ekonomické reformy také daň z emisí oxidu uhličitého pro největší znečišťovatele ovzduší, mezi něž většina těžařů bezesporu patří.

Její výše bude odstupňovaná podle množství oxidu uhličitého, které firmy vypustí do ovzduší. Taxa začíná na 23 australských dolarech za tunu zplodin.

Australské ministerstvo financí odhaduje, že těžaři by měli během následujících tří let přispět do australské pokladny necelými osmi miliardami dolarů (asi 150 mld. Kč). Opatření naopak přinese daňovou úlevu firmám z jiného oboru, které v současnosti povinně odvádí ještě příspěvek do penzijních fondů.

"Touto cestou se část bohatství z rozvoje těžby dostane také k běžným Australanům," citovala včera agentura Bloomberg ministra financí Wayne Swana.

Konkrétně produkce železné rudy zaznamenala v uplynulém roce obrovský boom. Jen za letošní září vydělali australští těžaři na exportu rekordních 6,3 miliardy dolarů. Podle studie z letošního června, na niž poukázal list Financial Times, by měl vývoz železné rudy z Austrálie meziročně vzrůst o osm procent. Vzrůst by měly také příjmy z jejího prodeje, a sice až o pětinu. To je dáno silnou poptávkou po této komoditě - železná ruda je žádaná zejména v Číně a Indii.

Daň z těžby, kterou plánují po vzoru Austrálie zavést také další země z Afriky a Jižní Ameriky, kritizují velké koncerny i menší těžařské firmy. Pro malé podniky představuje daň velkou finanční zátěž. Giganty zase argumentují tím, že australskou ekonomiku podporují dostatečně - mimo jiné tím, že zaměstnávají v zemi statisíce lidí. Celé odvětví se navíc bojí, že zisk z těžby se bude stále zmenšovat.Náklady na produkci komodit stále rostou, ale jejich cena na trhu (třeba v případě železné rudy) vykazuje opačnou tendenci.

Nesouhlas s uvalením daně včera vyjádřili také čínští investoři, kteří v Austrálii rozjeli svou vlastní těžbu.


Ceny komodit (meziroční změna)

Železná ruda

-14 %

Uhlí (roční kontrakt)

+6,7 %

Severomořská ropa Brent

+28 %

AUTOR: Lucie Hrdličková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů