Čtvrtek, 28. března 2024

Poslanci projednají zákon, který umožní vtlačování CO2 pod zem

Poslanci projednají zákon, který umožní vtlačování CO2 pod zem

Vtlačování oxidu uhličitého do podzemních úložišť v tuzemsku upraví nový zákon, který mají na své prosincové schůzi projednat poslanci. Obcím by mohl zákon přinést nový zdroj peněz. Pokud totiž bude vtlačovací zařízení na jejich území, budou dostávat celý poplatek za ukládání CO2. Pro jednotlivou obec by to mohlo znamenat výnos až stovky tisíc korun ročně.

Vtlačování CO2 do podzemí a jeho trvalé uchovávání v podzemních prostorách je jedním z nástrojů v boji proti změnám klimatu. Pomocí nových technologií se oxid uhličitý zachytává z průmyslových zařízeních a poté se vtlačí do úložiště vybudovaného ve vhodné podzemní horninové struktuře.

Platit se bude jedna koruna za tunu uloženého CO2. Tato cena je podle vlády stanovena tak, aby technologii podzemního ukládání nadměrně neprodražovala, ale aby obce zároveň mohly takový poplatek považovat za významný přínos. Odborná studie ministerstva životního prostředí upřesnila, že na území ČR je k dispozici celková kapacita pro uložení 700 milionů tun CO2.

Vláda očekává, že počet žádostí o povolení provozu úložiště bude velmi nízký, a to jedna až dvě žádosti za rok. "V této souvislosti však nelze vyloučit určité konjunkturální tendence některých subjektů v období krátce po nabytí účinnosti zákona," upozorňuje vláda v předkládací zprávě.

Zájemci o provozování úložišť budou muset prokazovat, že mají k dispozici dostatek peněz na to, aby pokryli rizika během jejich provozu i po jeho ukončení. Budou muset také prokazovat, že mají finanční rezervu na náklady spojené s uzavřením úložiště.

Při posuzování žádosti o povolení úložiště bude nutné získat informace například o zemětřesné činnosti v dané lokalitě nebo propustnosti prostředí. Zájemce bude muset také zjišťovat přítomnost a stav přírodních a umělých cest, včetně studní a vrtů, nebo zda plánované úložiště nezasahuje na území cizího státu. Zákon však zakáže ukládat oxid uhličitý do míst, kde jsou významné zásoby kvalitní podzemní vody určené pro zásobování pitnou vodou.

Navrhovaný zákon zavádí do českého práva ustanovení příslušných evropských směrnic. Lhůta pro převzetí už uplynula letos v červnu, a Brusel už proto zahájil s ČR příslušné řízení. Pokud by stát směrnice nepřevzal, hrozila by mu pokuta v řádu desítek milionů korun.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů