Pátek, 29. března 2024

Ve Švýcarsku se zřítily miliony kubíků hory

Ve Švýcarsku se zřítily miliony kubíků hory

Ve Švýcarsku se na hranici s Itálií do údolí sesuly miliony kubíků masivu Piz Cengalo vysokého 3370 metrů. Jde zřejmě o jeden z největších sesuvů za poslední desítky let, uvedla agentura DPA.

Při mohutném sesuvu se do údolí zřítily až čtyři miliony kubických metrů odlomené horniny. Masy žuly se uvolnily těsně pod vrcholem hory Piz Cengalo v regionu Bergell, potvrdil DPA Christian Wilhelm z lesnického úřadu ve švýcarském Churu.

Kusy skály se valily do hloubky 1500 metrů v neobydleném údolí Val Bondasca. Jde pravděpodobně o největší podobnou událost za posledních několik desítek let.

"Je to mimořádně velká masa," řekl Curdin Mengelt z regionální pobočky lesnického úřadu. Přesný rozměr sesuvu mají určit přelety nad oblastí sesuvu.

"Skalní sesuv je obrovská prachová lavina," popsal Wilhelm uvolnění horniny. Obyvatelé nejbližší vesnice Soglio slyšeli hřmění a událost nahlásili.

Skalní sesuvy patří mezi běžné geologické události. Ten švýcarský se podle Wilhelma ohlásil už v létě menším skalním sesuvem a trhlinami.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů