Čtvrtek, 28. března 2024

Speleologové objevili čtvrtou nejdelší zaplavenou jeskyni světa

Speleologové objevili čtvrtou nejdelší zaplavenou jeskyni světa

Čtvrtou nejdelší zaplavenou jeskyni na světě objevili v uplynulých dnech při výzkumu na poloostrově Yucatán v Mexiku členové České speleologické společnosti (ČSS). Jmenuje se Ko'ox Baal a měří přes 56,5 kilometru. Jeskyňáři v této oblasti bádají společně se svými slovenskými kolegy již od roku 2003. ČTK to dnes řekl jeden z objevitelů Daniel Hutňan.

Nový objev již zařadila mezinárodní společnost Quintana Roo Speleological Survey do žebříčku nejdelších jeskynních systémů světa. Informuje o tom na internetu. Systém Ko'ox Baal měřil 36,7 kilometru. V prosinci se ale podařilo nalézt jeho propojení s menším systémem Tux Kupaxa měřícím asi 20 kilometrů. Podle zažitého zvyku se proto Tux Kupaxa stal součástí Ko'ox Baal.

Výzkum v této oblasti novým nálezem rozhodně nekončí. Je pravděpodobné, že speleologové Ko'ox Baal posunou na třetí příčku v žebříčku nejdelších zaplavených jeskyní světa.

Asi dva kilometry od Ko'ox Baal totiž leží zaplavený systém Xunaan Ha, který má přes 51 kilometrů. Pokud se podaří nalézt spojení mezi nimi, stane se i on součástí Ko'ox Baal, jenž by tak měl téměř 110 kilometrů. Pod Yucatánem je více zaplavených systémů. Nelze vyloučit, že u většiny se podaří objevit propojení.

Ko'ox Baal má již nyní jedno prvenství - je nejdelším zaplaveným jeskynním systémem, který je také zmapovaný. "Žádnou z nově objevených jeskyní neopouštíme dřív, než dokončíme její mapu. Je to na Yucatánu bohužel výjimka. Ve výzkumu nám tedy nejde jen o to nalézt něco nového, ale zároveň zaznamenat poznatky a pochopit, jak systém funguje," uvedl Hutňan.

Svým výzkumem v Mexiku pomáhají speleologové odhalovat i záhady prehistorie. V zaplavených místech našli již sedm koster dávno vyhynulých živočichů. Jednou z nejzajímavějších je kostra lenochoda. Měl by to být dokonce dosud nepopsaný druh.

Příští rok se v Brně uskuteční Mezinárodní speleologický kongres, na němž budou speleologové své výzkumy v Mexiku prezentovat. Na 16. ročníku této prestižní akce se na brněnském výstavišti sejde přes 2500 jeskyňářů z celého světa. Na území někdejšího Československa se konal jen jednou, v roce 1973 v Olomouci. Brněnský kongres připomene význam speleologie na Moravě, kde byly položeny profesorem Karlem Absolonem základy tohoto vědního oboru.

Vladimír Klepáč

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů