Pátek, 19. dubna 2024

Ministr Chalupa slíbil zákon kvůli těžbě břidlicových plynů

Ministr Chalupa slíbil zákon kvůli těžbě břidlicových plynů

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) slíbil připravit právní předpis, který by se týkal těžby břidlicových plynů. Uvedl to dnes v Senátu v rámci zprávy o stavu životní životního prostředí v ČR. Zdůvodnil to tím, že nynější zákony na tuto těžbu nepamatují. Připomenul, že zrušil souhlas ministerstva s průzkumem břidlicových plynů na Náchodsku a Trutnovsku. Proti průzkumu protestovali tamní občané.

"Rádi bychom provedli nějakou hlubší právní úpravu, která bude věnována této nové a v České republice dosud nevyzkoušené technologii, abychom nalezli nějaké rozumné řešení," uvedl Chalupa. Podotkl, že dva ze tří zákonů, které je možné využít, jsou z roku 1988. "Vůbec nepředvídají situaci tohoto typu a fakticky znamenají v některých ohledech dosti nenosné možnosti výkladu a rizika právních a ekonomických důsledků," dodal.

Náchodský senátor Petr Pakosta (dříve ODS) už koncem března ohlásil, že se pokusí zákonem zakázat těžbu břidlicových plynů metodou hydraulického štěpení (frakování). Chce tím zmařit i průzkum těžby nejen v jeho regionu. Způsob těžby, který je podle senátora zakázán ve Francii nebo v Bulharsku, prý může ohrozit kvalitu podzemních vod.

"Tento způsob těžby považuji za naprostou zlotřilost a bezohlednost vůči životnímu prostředí. Nevěřím proklamacím, podle kterých povolení průzkumu neznamená automaticky těžbu," uvedl Pakosta.

Zástupci těžařů se obavy snaží rozptylovat. Poukazují na to, že ložiska břidlicového plynu jsou v hloubkách kolem 1,5 kilometru, zatímco ložiska pitné vody jsou maximálně 500 metrů pod povrchem. Každý vrt prý bude vícenásobně izolován formou cementu i ocelového pažení. Kritici ale poukazují na to, že při těžbě se do vrtu vhání voda s pískem a chemikáliemi včetně karcinogenních. Například benzen, olovo nebo toluen by pak mohly znečistit podzemní zásoby vody.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů