Pátek, 29. března 2024

Malajci těžaře nechtějí, bojí se ekologické katastrofy

Rizika těžby vzácných zemin jsou vysoká. Špatné zkušenosti mají z minulosti i Američané a Číňané.

Malajci těžaře nechtějí, bojí se ekologické katastrofy

Stroje na pozemcích průmyslového parku Gebeng na východním pobřeží Malajsie, kde má stát největší závod na zpracování kovů vzácných zemin mimo území Číny, jen nečinně stojí. Zato protesty Malajců i jejich spojenců na sociálních sítích vytrvale sílí.

"Západní země doma nic takového mít nechtějí. Tak proč my tady v Malajsii?!" stěžuje si Norizan Mokhtar, obyvatel jen deset kilometrů vzdáleného půlmilionového města Kuantan.

Australská společnost Lynas má v plánu vozit do Malajsie suroviny ke zpracování a vytvořit tak první účinnou protiváhu monopolu Číny v oblasti vzácných zemin. Protesty místních však projekt zpozdily už o osm měsíců a nad jeho budoucností visí otazník.

"Každý den jíme ryby. Co když tu bude radiace? Mému nejmladšímu synovi je šest let, všechny následky se mohou projevit až v daleké budoucnosti," dodává Mokhtar v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Americká poušť

K podezíravosti mají Malajci pádné důvody. V roce 1992 zavřela v malajském státě Perak pobočka firmy Mitsubishi závod na zpracování vzácných zemin kvůli rozhořčení místních, kteří tvrdí, že jejich oblast byla kontaminována radiací. Obyvatelé dokazují, že se začalo mezi nimi objevovat velké množství defektů u novorozenců a leukemie.

Ekologická rizika, která s sebou těžba kovů vzácných zemin nese, jsou značná, přiznávají odborníci. Rudy, z nichž se získávají, často obsahují radioaktivní thorium, radium či uran. K tomu se přidávají toxické kyseliny, jež je nutné používat při procesu rafinace.

Problémy s nimi měla nejen Malajsie a Čína, ale i doly v Mohavské poušti v kalifornském Mountain Pass, kde se vzácné zeminy těžily do roku 2002.

"V 80. letech továrna přepravovala odpadní vodu potrubím do dvacet kilometrů vzdálených kališť," píše deník Independent. "Potrubí ale během let prasklo zhruba šedesátkrát a do okolní pouště uniklo přes 2000 litrů radioaktivního odpadu."

"Nemáme co skrývat"

Nová zařízení na zpracování a těžbu kovů mají kromě Malajsie vzniknout ještě v Jihoafrické republice, Kazachstánu či opět v Kalifornii. Těžařské firmy slibují, že tentokrát budou bezpečnostní opatření nesrovnatelně lepší než ta v minulém století.

Australská společnost Lynas pozvala minulý týden do vznikajícího zpracovatelského závodu novináře a ukázala systém, jak oddělí odpady z továrny od okolní krajiny.

"Naši zákazníci čekají. Nemáme co skrývat," řekl provozní manažer Mašal Ahmad. Do Malajsie prý firmu přilákaly nikoli volnější ekologické předpisy než ty v Austrálii, nýbrž příslib desetiletých daňových prázdnin.

Místní mu ale nevěří. Očištěná odpadní voda z Gebengu má být vypouštěna do řeky Balok v oblasti, kde se nacházejí rybářské vesnice. "Lynas go home!" vzkazují do Austrálie během protestů.

AUTOR: Lucie Beranová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů