Čtvrtek, 28. března 2024

Svět hledá, čím nahradit dovoz z Číny

Peking vytváří státní monopol na těžbu vzácných zemin. Kvůli prudkému růstu cen se v USA vyplatí znovu otevřít staré doly.

Svět hledá, čím nahradit dovoz z Číny

Spojené státy, Evropská unie a Japonsko se marně snaží donutit Čínu, aby uvolnila kvóty pro vývoz vzácných zemin, surovin pro sofistikované výrobky jako mobilní telefony nebo větrné elektrárny. Podaly i žalobu ke Světové obchodní organizaci (WTO). "Spíš bychom měli hledat alternativní zdroje dodávek," shodují se však odborníci.

"Žaloba přichází příliš pozdě, vždyť Čína omezuje vývoz těchto surovin již léta," konstatoval Karl A. Gschneidner z americké Ames Laboratory v Iowě. Formální stížnost podali odběratelé čínských vzácných zemin letos v březnu.

Kritici obviňují Peking z toho, že se snaží vyspělé technologické firmy donutit, aby přenesly svou výrobu do Číny. Tam totiž mají k drahocenným surovinám, které na světový trh z více než 95 procent dodává právě Čína, přístup bez omezení.

Budoucí obchodní spory komplikuje také to, že Peking se snaží koncentrovat těžbu a hlavně export vzácných zemin ve svých rukou. Stát půjčil čtyřem největším státním těžebním společnostem peníze na nákup menších soukromých rivalů.

"To by znamenalo vytvoření státního oligopolu, který by se dal napadnout podle pravidel WTO jen velmi obtížně," řekl listu The New York Times západní diplomat, který proti Pekingu žalobu kvůli omezení vývozu vzácných zemin připravoval.

Eldorádo v jižní Číně

Peking v minulosti ukázal, že nebude váhat použít surovinovou páku na řešení i politických problémů. V září 2010 kvůli pohraničnímu incidentu zavedl embargo na vývoz vzácných zemin vůči Japonsku. Embargo nakonec trvalo dva měsíce a jeho dopad na japonskou ekonomiku nebyl tak drtivý, protože se zvýšilo pašování do zahraničí přes Vietnam.

Těžba vzácných zemin je totiž obrovským byznysem, který přitahuje organizovaný zločin.

"Před pár lety někdo unesl našeho místního ředitele, v noci ho svázaného přinesli do mé kanceláře a tam mu podřízli krk," vzpomíná ředitel obchodní společnosti Pacific Ores Alan Crawley. Hongkongská policie mu řekla, že bezpečnostní kamery zachytily dva podezřelé, ti ale zmizeli v jihočínské provincii Kuang-tung.

Tam se také nachází většina čínských nalezišť vzácných zemin, které těží kriminální gangy. Úřady dlouhá léta přivíraly oči nad jejich zastrašováním rolníků a znečišťováním životního prostředí, nyní ale začaly zasahovat. Koncem roku 2010 policie provedla v Kuang-tungu zátah, při kterém byla zatčena více než stovka majitelů a manažerů nelegálních dolů.

"Existují signály, že pašování přes Vietnam je na ústupu," řekla novinářům Judith Chegwiddenová z londýnské Roskill Consulting Group.

Hledání alternativ

Omezení vývozu se ale může Číně nakonec vymstít. Růst cen komodit totiž přiměl ostatní země k přemýšlení, čím dodávky z Číny nahradit. Ve Spojených státech by již tento rok měla být obnovena těžba v kalifornském dole Mountain Pass, který pokrýval naprostou většinu světové spotřeby vzácných zemin v 60. až 80. letech minulého století.

Ten ukončil činnost v roce 2002 kvůli tomu, že nedokázal konkurovat levnějšímu dovozu z Číny. Vysoké ceny a nedostatek vzácných zemin na trhu by mu ale měly vdechnout nový život.

Narušit čínský monopol si klade za cíl i australská společnost Lynas, která má vlastní velmi bohaté naleziště. Zpracovávat australskou rudu chce ale kvůli nákladům v malajském Gebengu, což vyvolává protesty tamních obyvatel.

Japonská vláda zase vkládá naděje do společného podniku na těžbu a zpracování vzácných zemin s Kazachstánem. Dohodu o jeho výstavbě podepsala minulý týden.

Jinou cestou jde japonská automobilka Honda, výrobce hybridních vozů, při jejichž výrobě je potřeba značné množství vzácných zemin. Počátkem týdne oznámila, že zahajuje recyklační program, díky kterému získá zpět až 80 procent vzácných surovin, které používá při výrobě baterií.


Čínský monopol

Za kovy vzácných zemin je označováno 17 chemických prvků, od scandia po lutetium. Nehledě na označení se tyto prvky vyskytují vcelku hojně, málokdy se však nacházejí v koncentracích, jež by ekonomicky ospravedlňovaly jejich těžbu. Do druhé světové války se těžily hlavně v Brazílii a v Indii, později štafetu převzala Kalifornie, nyní prakticky 95 % těžby probíhá v Číně.

Moderní technologie

Vzácné zeminy jsou klíčové pro celou řadu moderních technologií. Neobejdou se bez nich mobilní telefony, hybridní vozy či lasery, nemluvě o nejrůznějších vojenských systémech. Dysprosium je například fakticky nepostradatelné pro výrobu moderních větrných turbín.

Raketový růst cen

Pro vzácné zeminy neexistuje jednotná burza, ceny se dohadují mezi kupujícími a prodávajícími, takže lze sledovat pouze trendy. Každopádně například zmíněné dysprosium se v roce 2003 prodávalo za 6,5 dolaru za libru, dnes je to 132 dolarů (zdražení z asi 280 korun na 5640 korun za kilogram).

Prudký nárůst cen zapříčinil, že se otevírají staré doly, zavřené kdysi pro nerentabilitu, jako třeba kalifornský Mountain Pass.

AUTOR: Ondřej Soukup
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů