Čtvrtek, 28. března 2024

Nová studie chce umlčet skeptiky globálního oteplování

Globální oteplování existuje a teploty v průběhu minulých desetiletí stabilně rostou, tvrdí závěry nezávislé studie týmu Berkley Earth Project z konce minulého roku. Její autoři tak vyvrací tvrzení skeptiků, podle nichž nejsou k dispozici dostatečné důkazy, které by potvrzovaly změny světového klimatu.

Nová studie chce umlčet skeptiky globálního oteplování

Průměrná globální teplota pevniny vzrostla od poloviny 50. let minulého století přibližně o 1 stupeň Celsia. S takovým závěrem přišla studie, kterou 20. října zveřejnil tým projektu Berkley Earth Project, do něhož se zapojili američtí fyzikové, klimatologové a statistikové.

Projekt byl financován mimo jiné z prostředků Kochovy nadace vlastněné vlivnou ropnou společností Koch Industries, kterou Greenpeace nazývá "hlavním odpůrcem výzkumu globálního oteplování". Studie analyzuje údaje získané z 15 různých zdrojů, které mnohdy sahají až do roku 1800. Jde tak o nejkomplexnější záznam vývoje světových teplot, jaký kdy vznikl, řekl vedoucí projektu, fyzik Richard Muller.

Ochladit žhavou debatu

"Doufám, že výsledky projektu zklidní debatu o globálním oteplování díky tomu, že se zřetelně a pečlivě vyjadřují k opodstatněným obavám skeptiků," řekla Elisabeth Muller, spoluzakladatelka a výkonná ředitelka projektu Berkley Earth.

Velká část pochybností o spolehlivosti a dostupnosti údajů byla přiživována tzv. aférou Climategate, která propukla v roce 2009 před klimatickou konferencí v Kodani. Tehdy došlo kvůli hackerskému útoku k úniku přibližně 1.000 e-mailů ze serveru z počítačů Útvaru pro výzkum klimatu na University of East Anglia, což je jedno z pracovišť, které poskytuje data Mezivládnímu panelu pro změny klimatu (IPCC).

Skeptici globálního oteplování tehdy prohlašovali, že zveřejněné e-maily dokazují falšování dat a že globální oteplování je pouze vědeckou konspirací. Později se ukázalo, že šlo spíše o výměnu nápadů a myšlenek mezi vědci.

Výsledky nepopírají minulé výzkumy

Vědci zapojení do projektu Berkley Earth sestavili více než miliardu teplotních záznamů. Výsledky jejich studia odpovídají údajům, které již byly v minulosti sesbírány a zveřejněny ve Spojených státech a Velké Británii, například americkým Národním úřadem pro oceán a atmosféru (NOAA), Goddardovým kosmických střediskem NASA a Meteorologickým úřadem Hadley Centre ve Velké Británii.

"Nejvíce nás překvapilo, že nové výsledky tak blízce souhlasí s údaji o oteplování, které byly již dříve zveřejněny jinými týmy v USA a Velké Británii," řekl Muller. "Potvrzuje to, že předchozí studie byly provedeny pečlivě a možná nevyváženost, jakou v nich spatřovali skeptici, nijak vážně nepoznamenala jejich závěry."

Tým z Berkley zmapoval přibližně 40.000 meteorologických stanic po celém světě. Rozhodl se použít alternativní metody, aby před prosincovou klimatickou konferencí v Durbanu našel přesvědčivé argumenty, s nimiž by mohl přistoupit k pochybnostem skeptiků ohledně efektu městských tepelných ostrovů, nízké kvalitě meteorologických stanic a riziku nevyvážené selekce dat.

Podle jednoho z vedoucích odborníků projektu Roberta Rhoda nepřispívá teplo vyzařované městskými zástavbami nijak významně ke vzrůstu průměrných teplot světové pevniny, protože městské zástavby tvoří méně než 1 % zemské plochy.

Dvě třetiny stanic zaznamenaly růst pevninské teploty během posledních 70 let, zatímco jedna třetina stanic, zejména v Evropě a Spojených státech, zaznamenala naopak ochlazování.

"Vysoký počet míst, která hlásí ochlazování, může vysvětlit část skepticismu ohledně globálního oteplování," řekl Rhode. Dodal, že je velmi obtížné měřit hodnoty počasí po dobu několika desetiletí a existence stanic zaznamenávajících ochlazení může uvést získaná data na nesprávnou míru. Proto podle něj výzkum oteplování vyžaduje zaznamenat údaje ze stovek stanic, podobně jak to provedli vědci z Kalifornské univerzity.

Útěk před klimatickými změnami

Zatímco vědci chtějí přinést nové důkazy o tom, že globální teploty rostou, britská vláda vydala minulý týden studii, která ukázala, že z oblastí ohrožených globálními změnami klimatu se budou stěhovat miliony lidí, což ovlivní migrační trendy v příštích 50 až 60 letech.

Zprávu připravil think-thank Foresight group, který poskytuje informace britské vládě. Studie tvrdí, že otázka globálního oteplování a s ním spojené migrace se musí stát jednou z politických priorit. Varuje, že bránění této migraci způsobí růst chudoby, který povede k nekontrolovatelnému pohybu obyvatelstva.

ZDROJ: www.euractiv.cz, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů