Pátek, 29. března 2024

Aspoň trochu vyvlastňováníčka

Aspoň trochu vyvlastňováníčka

Napřed ta dobrá zpráva: lidem žijícím v Horním Jiřetíně a dalších městech a obcích ohrožených rozšiřováním uhelných dolů se podle všeho už letos na podzim přestane nad hlavou vznášet přízrak vyvlastnění. Koaliční poslanci předevčírem nečekaně ukázněně podpořili v prvním čtení vládní návrh na vyškrtnutí vyvlastňovacích paragrafů z horního zákona.

A teď ta špatná: ministr téže vlády Martin Kuba zjevně plánuje, že čerstvě zavřeného džina vyvlastňování zkusí z lahve ještě letos znovu vypustit, byť v dosud nespecifikované modernizované podobě.

Vyvlastnit pozemky kvůli těžbě šlo v Čechách od nepaměti. Za c. & k. mocnářství ani za první republiky by se však lidé v Horním Jiřetíně, Černicích či Karviné o své domy přesto bát nemuseli. Z vyvlastnění totiž byly horním zákonem vyloučeny "obytné, hospodářské nebo jiné budovy, uzavřené dvory, ohrazené domovní zahrady, ozdobné a jiné, jakož i hřbitovy a plochy ohraničené zdmi a konečně ve vzdálenosti menší než třicet osm metrů kolem majetku výše uvedeného". Kvůli uhlí jste tak mohli přijít o pole nebo les, ale ne o dům nebo továrnu. Uvedené omezení zrušili až němečtí okupanti v roce 1943, kteří "z důvodu převažujícího veřejného zájmu" umožnili těžařům zabrat pozemek jakýkoliv. Tuto úpravu převzali tiše i komunisté a v našem právním řádu přečkala s kosmetickými úpravami dodnes.

Prohlašuje-li nyní ministr Kuba s odzbrojující upřímností, že na podzim řekne slavné "odvolávám, co jsem odvolal", dělá již nyní kašpara ze sebe a perspektivně i z celé vlády. A to i přesto, že zmíněná prvorepubliková úprava nabízí Nečasovi a spol. asi nejdůstojnější únikovou variantu ze vzniklé šlamastyky. Nicméně pokud opravdu (vcelku nepochopitelně a v rozporu se svými dva roky starými řečmi) chtějí uhlobaronům nechat alespoň trochu vyvlastňováníčka, nechť to udělají takhle.

Aby bylo jasno: popsaný kompromis by byl samozřejmě flagrantním porušením koaliční smlouvy (podle níž má být "odstraněna možnost vyvlastnění a dalších omezení vlastnických práv majitelů nemovitostí v dobývacích prostorech") a vláda by si za něj zasloužila nálepku podrazáků. Nicméně je prostě fakt, že pokud jde o Horní Jiřetín a další obce ohrožené těžbou, zajistil by jim dobrou záruku přežití.

Pro občany Tykače a Dienstla, kteří se v tuto chvíli samozřejmě usilovně snaží protivyvlastňovací novelu ve sněmovně zaříznout, mám závěrem přátelské připomenutí lidové moudrosti: kdo s čím zachází, tím také schází. Pokud dnes tvrdíte, že vyvlastňovat kvůli vašemu byznysu babičkám v Jiřetíně domy, ve kterých prožily celý život (samozřejmě za přiměřenou náhradu a se slzou v oku), je ve veřejném zájmu, budete moci jen málo namítat, až jednou někdo dojde k závěru, že je stejně tak ve veřejném zájmu vyvlastění vašich dolů. Potřebné zdůvodnění by se v případě takové Mostecké uhelné (nyní Czech Coal) hledalo podstatně snáz než v případě zmíněné babičky.Takže, přátelé: pokud chcete, aby ostatní respektovali vaše vlastnické právo jako posvátné, zkuste se začít chovat stejně.

AUTOR: Jan Rovenský
Autor je vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů