Čtvrtek, 25. dubna 2024

Aktivisté Greenpeace protestovali proti těžbě ropy v Arktidě

Aktivisté Greenpeace protestovali proti těžbě ropy v Arktidě

Transparent s nápisem "Kdo jinému jámu vrtá, sám do ní shell" a výzvu "Zachraňte Arktidu" dnes aktivisté Greenpeace vyvěsili na benzinové stanici u pražského sídliště Barrandov. Protestovali tak proti záměru firmy Shell zkoumat ložiska ropy v Arktidě. První průzkumný vrt v této oblasti společnost zahájila v neděli.

Akci u benzinové stanice doprovázeli aktivisté převlečení za lední medvědy. Podle mluvčí organizace Lucie Jakešové totiž "už nedokázali jen nečinně přihlížet chystané zkáze svého domova". Obdobnou akci Greenpeace uspořádali před prázdninami u jiné z pražských čerpacích stanic. Mluvčí Shell Petr Šindler ČTK sdělil, že si jeho společnost považuje dialogu s různými organizacemi i jednotlivci na toto téma, obsazení čerpací stanice a proniknutí na její střechu za běžného provozu ale za dialog nepovažuje.

Stejně jako minule obsluha čerpací stanice proto pumpu kvůli bezpečnosti řidičů po "obsazení" aktivisty musela uzavřít. Na místo přijela také policie, proti protestujícím ale nezasáhla.

Firma Shell podle Jakešové zahájila kontroverzní program průzkumných ropných vrtů v Čukotském moři 110 km od pobřeží Aljašky minulou neděli, původně plánovala začít vrtat už 13. července. Investici za 4,5 miliardy dolarů (asi 85,3 miliardy korun) ale provází řada technických selhání a velké zpoždění. Podle Greenpeace se ukazuje, že se těžaři nedokážou s extrémními podmínkami vypořádat. Navíc zatím neexistuje žádná účinná metoda likvidace velkého úniku ropy v polárních vodách, a hrozí tak znečištění jedné z nejzranitelnějších přírodních lokalit na Zemi.

"Možnosti našeho odvětví těžit z mořského dna jsou založeny na schopnosti dokázat, že tak lze činit bezpečným a k životnímu prostředí šetrným způsobem. Závazek společnosti Shell k těmto základním principům je neoddiskutovatelný. Naše bohaté zkušenosti z průzkumu a těžby na Aljašce, včetně Čukotského a Beufortova moře ukazují, že naše společnost je dostatečně způsobilá k těžbě v Arktidě," uvedl Šindler v reakci na Greenpeace. Práce v Čukotském moři podle něj pokračují v souladu se schválenými bezpečnostními standardy pro těžbu v náročných klimatických podmínkách Arktidy.

Greenpeace se snaží záměru těžby ropy v Arktidě zabránit nenásilnými přímými akcemi i mobilizací veřejnosti. Její výzvu za mezinárodní ochranu Arktidy na stránce www.savethearctic.org už podepsalo přes 1,8 milionu lidí z celého světa, přes 13.000 hlasů přišlo z Česka.

Ochránci přírody z hnutí Greenpeace protestují také proti těžebním aktivitám ruského ropného gigantu Gazprom v Arktidě. V srpnu obsadili na několik hodin ruskou ropnou plošinu v arktickém Pečorském moři. Akce provádí Greenpeace po celém světě, tvrdí, že chce chránit Arktidu před všemi korporacemi, které "se snaží rychle využít důsledků klimatické krize a jsou připraveny kvůli svým ziskům riskovat blaho planety".

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů