Středa, 24. dubna 2024

Program ESA CAVES

Program ESA CAVES

Minulý měsíc začala druhá fáze programu ESA CAVES, když šest kosmonautů vstoupilo do jeskynního komplexu na italské Sardnii. Ty se na následující týden stanou jejich domovem. Experiment CAVES napodobuje podmínky kosmického letu jak pro kosmonauty, tak pro instruktory.

Možná by se mohlo zdát, že podzemí není tím nejlepším prostředím pro nacvičování procedur kosmických letů, ale vedoucí výcviku evropských kosmonautů Hans Bolender oponuje: "Podobností s kosmickými lety je mnoho. Od absence střídání dne a noci přes omezené vnímání lidskými smysly, omezené možnosti hygieny a nezbytnosti řešit problémy společně jako tým."

Letos se do programu CAVES zapojili kosmonauti z oddílů všech partnerů Mezinárodní kosmické stanice: Mike Fincke a Drew Feustel z USA, David Saint-Jacques z Kanady, Nikolaj Tichonov z Ruska, Nojči Noguči z Japonska a Andreas Mogensen z Dánska reprezentující ESA.

CAVES se zaměřuje na chování člověka stejně jako pomáhá kosmonautům vylepšovat jejich schopnost týmové práce a vůdčí schopnosti. Stejně tak pomáhá zlepšovat práci v multikulturním prostředí.

Kosmonauti stráví skoro týden poznáváním jeden druhého a získáváním zkušeností, které jsou nezbytné pro šestidenní přežití pod zemí.

Během pobytu v jeskynním komplexu Sa Grutta jim budou zadávány úkoly a problémy, které připraví jejich instruktoři. To, jak budou schopni se s problémy vypořádat a řešit je pomůže instruktorům lépe vyhodnotit a zlepšit jejich možnosti a schopnosti.

Během přípravného týdne se kosmonauti naučili bezpečnostním protokolům a lezeckým technikám, mapování a orientaci pod zemí stejně jako podstoupili lekce fotografování v naprosté tmě, které využijí pro katalogizování forem života nalezených během jejich pobytu.

Sledovat kosmonauty během experimentu CAVES je možné na účtech na Twitteru, Flickru a Youtube stejně jako na blogu kosmonautů ESA - vše skrze odkazy v pravém sloupci.

ZDROJ a více na:http://www.esa.int/esaCP/SEMKA4ERI7H_Czech_0.html

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů