Pátek, 19. dubna 2024

Aktivisté kvůli hornímu zákonu vyvlastnili sídlo ČSSD

Aktivisté kvůli hornímu zákonu vyvlastnili sídlo ČSSD

Aktivisté ekologické organizace Greenpeace dnes v Praze symbolicky "vyvlastnili" Lidový dům, sídlo ČSSD. Protestovali tím proti tomu, že sociální demokracie údajně váhá podpořit novelu horního zákona, která by zrušila možnost vyvlastnění kvůli těžbě uhlí. Policisté zadrželi devět aktivistů, které předvedli na místní oddělení policie. Členům Greenpeace, kteří na střechu domu vylezli, hrozí za přestupek pokuta v maximální výši 5000 korun, řekla ČTK mluvčí pražské policie Jana Rösslerová.

Aktivisté na sídle ČSSD vyměnili českou a unijní vlajku za prapory s nápisem OKD a Czech Coal, které vlály vedle vlajky sociální demokracie. Zároveň ze střechy Lidového domu vyvěsili transparenty "Zrušte vyvlastnění kvůli uhlí" a "ČSSD nevadí bourání měst kvůli uhlí". Vchod do sídla sociální demokracie aktivisté symbolicky zatloukli prkny.

"Vyzýváme sociální demokracii k tomu, aby jasně a veřejné potvrdila, že vyvlastňování obyčejných lidí ve prospěch uhlobaronů odmítá a v Senátu podpoří novelu horního zákona, která vyvlastňovací paragrafy ruší," uvedl vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský.

"Respektuji právo ekologické organizace vyjádřit svůj názor, naši poslanci a senátoři mají v této věci volné hlasování. Doporučoval bych proto zástupcům Greenpeace, aby spíše navštívili náš senátorský klub a přesvědčili senátory silou svých argumentů," řekl ČTK předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Aktivisty ze střechy dostali policisté přes střešní okno do nitra budovy, transparenty na budově ale ještě nějaký čas po zásahu zůstaly. Po poledni již byly odstraněny. Policie aktivisty předvedla k dalšímu vyšetřování. "Případ budou policisté předávat k vyřízení příslušnému správnímu orgánu, který může uložit až pětitisícovou pokutu," uvedla Rösslerová. "Nedošlo k žádnému zranění, bylo to bez problému," řekla k zásahu.

Policisté podle ní ještě čekají na vyčíslení škody, která vznikla na střeše budovy. Mluvčí ČSSD Martin Ayrer ČTK sdělil, že strana zatím výši škody nezná.

Greenpeace se podle Ayrera může dnešní akcí vystavit spekulacím, že šlo o pokus ovlivnit víkendové volby. To však Rovenský důrazně odmítl.

Novela horního zákona, která možnost vyvlastnění kvůli těžbě ze zákona vypouští, prošla na konci září úspěšně Sněmovnou. Téměř všichni sociálnědemokratičtí poslanci však hlasovali pro zachování paragrafů, které vyvlastnění umožňují. Návrh nyní musí posoudit Senát, v němž má většinu ČSSD.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů