Úterý, 23. dubna 2024

Zahraniční investoři v Řecku investují do těžby zlata

Zahraniční investoři v Řecku investují do těžby zlata

Z Řecka se možná stane jeden velký zlatý důl. Starobylá země se snaží získat investory a peníze a uvolňuje mj. i limity pro těžbu surovin a urychluje privatizaci podniků.

Dvě společnosti z Austrálie a Kanady údajně nyní v Řecku investují stovky milionů do těžby zlata.Kanadská Eldorado Gold, která patří k největším na světě v tomto oboru a australská společnost Glory Resources nyní pracují na čtyřech dolech, díky nimž by se z Řecka mohl do čtyř let stát největší producent zlata v Evropě a předběhnout tak dosavadního evropského lídra Finsko.

Těžba se rozjela naplno poté, co Řecko ve zrychleném řízení uvolnilo omezení pro těžbu. Dosud bylo pro zahraniční firmy získat licenci pro těžbu relativně komplikované. Zatímco nyní se v Řecku těží zhruba 16 tisíc uncí zlata ročně, do roku 2016 by toto číslo mělo stoupnout na 425 tisíc.
Elrado zdvojnásobilo počet svých zaměstnanců v Řecku na osm set lidí a počítá s dalším téměř dvojnásobným růstem, když se podaří rozjet těžbu zlata naplno. Glory Resources plánuje, že zaměstná cca dvě stovky lidí. Eldorado chce v Řecku během příštích pěti let investovat více než miliardu dolarů.

Na těžbě má údajně vydělat i samotný řecký stát. Zatím se počítá jen s 20procentní daní, v budoucnu by měla vláda snad zavést i zvláštní daň z těžby zlata.

Obrácenou stránkou celé záležitosti je dopad celé těžby na životní prostředí, jež je několika místech v Řecku těžbou již dosti poznamenáno.

ZDROJ: byznys.ihned.cz, upraveno, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů