Pátek, 19. dubna 2024

PODZEMÍ MORAVSKÉHO KRASU NAVŠTÍVILI DOBRODRUZI Z VYSOČINY

PODZEMÍ MORAVSKÉHO KRASU NAVŠTÍVILI DOBRODRUZI Z VYSOČINY

Více než tři desítky nadšenců, včetně malých dětí, absolvovalo druhou říjnovou sobotu výpravu do jeskyní střední části Moravského krasu, z nichž některé jsou běžně veřejnosti nepřístupné.

Cesta do podzemí začala už v pátek přednáškou Vlastislava Káni v prostorách "Ostrůvku" ve Velkém Meziříčí. Účastníci se dozvěděli informace o jeskyních, které bylo v plánu navštívit, shlédli zajímavé fotografie dokumentující práci speleologů, prohlédli si paleontologické jeskynní nálezy např. medvědí a koňské kosti rozlámané hyenami a nakonec se seznámili se základními zásadami bezpečného pohybu v podzemí.

Sobotní putování začalo pěším přesunem z Nových Dvorů přes zříceninu Blansegg do údolí Pustého žlebu. "Počasí nám přálo a celou cestu zpříjemňovalo podzimní slunko," uvádí Jana Čížková, účastnice exkurze. U vchodu do Punkevních jeskyní se celá skupina zanořila do temnot podzemí, kde cestu osvětlovaly pouze "čelovky", často připevněné na cyklistických helmách, neboť hlavu bylo třeba chránit a rukama se přidržovat stěn chodeb, žebříků či lan. Bláto se nacházelo všude kolem a každý, kdo jeskyni po téměř hodině opouštěl, byl od něj pomazaný od hlavy až k patě, nejvíce však děti. "To bylo skvělý, hlavně ta skluzavka, " vykřikovaly, vylézajíc na denní světlo. Putování pokračovalo podél řeky Punkvy až k parkovišti na Skalním mlýnu a odtud autobusem k Býčí skále. Lehčí outdoor čekal na většinu účastníků v Barové jeskyni - žebříky, paleontologická naleziště, vodní tok, propasti a opět hodně bláta. Několik odvážlivců se vypravilo do horního patra Býčí skály se žebříky a plazivkami. Na závěr celé exkurze bylo možné projít část návštěvnické trasy v Býčí skále, což většina dětí, po předchozích zkušenostech ohodnotila jako "málo adrenalinové".

Exkurzi vedl zkušený speleolog Vlastislav Káňa se svými pomocníky. "Nejen, že nás vzal na zajímavá místa, kam se běžně člověk nedostane, ale ještě celou exkurzi doprovázel poutavým výkladem," dodává Čížková.
Zájemcům o další ročník můžeme slíbit, že se mají za rok zase na co těšit.

Více informací poskytne: Jana Čížková, 734 523 758, jana.cizkova@chaloupky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů