Čtvrtek, 25. dubna 2024

Žáby začínají táhnout: podívejte se, kde jim hrozí nebezpečí

Žáby začínají táhnout: podívejte se, kde jim hrozí nebezpečí

Žáby a čolci [1], kteří se v těchto dnech začnou hromadně přesouvat k vodě, aby do ní nakladli vajíčka, často při této cestě končí na silnicích po koly aut. Místa, která jsou pro jejich pouť nejkritičtější, můžete spolu s dalšími informacemi souvisejícími s ochranou přírody najít v nové mapové aplikaci na internetové adrese: mapy.nature.cz. [2]. Připravila ji Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

"Chceme lidem zpřístupnit co nejvíc informací o naší přírodě. V novém mapovém rozhraní dostupném všem na internetu tak každý může jednoduše zjistit nejen kudy táhnou žáby, ale třeba také jaká chráněná území leží v oblasti, kam vyráží na dovolenou, nebo jaké památné stromy rostou u jeho bydliště," vysvětluje Jan Zohorna, náměstek ředitele Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Nová aplikace může zároveň dobře sloužit studentům, soukromým badatelům či odborným pracovníkům, neboť umožňuje tvorbu vlastních mapových úloh s libovolnou kombinací volně dostupných mapových služeb. Takto vytvořené úlohy si uživatel následně může uložit jako projekt a využít při další návštěvě aplikace. Aplikace může zároveň sloužit jako rychlý a operativní nástroj pro editaci vlastních dat se vztahem k ochraně přírody a krajiny, neboť disponuje funkcí pro tvorbu vlastních zákresů.

Více informací o aplikaci MapoMat naleznete v zápatí vlastní aplikace pod odkazem "O aplikaci" anebo na portálu Informačního systému ochrany přírody (http://isop.nature.cz).

Poznámky:
[1] V ČR žije 21 druhů obojživelníků. Šest z nich patří mezi kriticky ohrožené, 12 mezi silně ohrožené, jeden druh mezi ohrožené. Z krajiny mizí zejména kvůli jejímu intenzivnímu využívání, vysoušení, používání hnojiv a pesticidů či zhoršování průchodnosti, menší pestrosti. Mnoho jich hyne během jarního tahu na místa rozmnožování.

[2] Mapu s vyznačenými kritickými místy pro obojživelníky najdete v tématické úloze - Aplikovaná ochrana přírody - ve službě Druhová ochrana - kde je umístěna vrstva Kritická místa pro tah obojživelníků.


Kontakt:
Karolína Šůlová, karolina.sulova@nature.cz, 724102406

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů