Středa, 24. dubna 2024

Navigační systém Galileo se začne rozvíjet v české režii

Navigační systém Galileo se začne rozvíjet v české režii

Praha se stává evropským hlavním městem satelitní navigace. Ve čtvrtek zahajuje oficiálně provoz administrativní centrum navigačního systému Galileo. A české hlavy v souboji o prestižní místa uspěly. Z pětačtyřiceti zaměstnanců jich je hned deset tuzemských, větší zastoupení žádný jiný stát nemá. Češi přitom nebyli v přijímacím řízení nijak zvýhodněni.

Česko má zastoupení například na prestižním místě šéfa IT oddělení, ředitelova asistentka bude také Češka. Kvůli Galileu se vrátili ze zahraničí i lidé, kteří pracovali například pro NATO. V centru Galilea začnou pracovat i Italové, Francouzi, Belgičané nebo Angličané. "Původně byl problém některá místa obsadit, na exponované posty jsou potřeba i bezpečnostní prověrky, vše už je ale vyřešeno," říká vládní zmocněnec pro projekt Galileo Karel Dobeš.

O sídlo Galilea usilovalo původně jedenáct zemí. Centrum má totiž významný ekonomický vliv. Kvůli němu si také v Praze zřídily pobočky světové firmy, které se zabývají vesmírným byznysem, jako Astrium EADS nebo Thales Alenia Space. Praha bude i místem vědeckých setkání a konferencí.

Galileo v Praze má před sebou navíc i vidinu dalšího rozvoje. Evropská unie totiž vážně uvažuje o tom, že systém satelitní navigace spojí s dalším projektem, kterým je GMES. Ten je zaměřen na pozorování Země včetně monitoringu životního prostředí.

Evropská unie investuje do systémů Galileo a "bratrského" Egnos, který v Evropě upřesňuje signály GPS, během let 2007 až 2013 celkem 3,4 miliardy eur.

Po uvedení do provozu by se měl systém opírat o síť 30 družic a poskytovat rychlá a přesná data. Díky nim budou moci v budoucnu havarovaná auta sama hlásit svou polohu a přivolávat pomoc, zpřesní se letecká navigace nebo navigace aut, data využijí i zemědělci. Škála využití může sahat až ke speciálním náramkům, díky nimž bude možné monitorovat nemocné epilepsií, kteří se tak dočkají rychlé pomoci.


Galileo v Česku

45
Pražská centrála evropského satelitního navigačního systému Galileo zahajuje ve čtvrtek provoz se 45 zaměstnanci. Deset z nich jsou Češi. Do dvou let by na Galileu v Česku mělo pracovat až 200 lidí.

AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů