Pátek, 19. dubna 2024

Světová klimatická konference v Ženevě pro lepší přístup ke klimatickým službám

Světová klimatická konference v Ženevě pro lepší přístup ke klimatickým službám

Třetí Světová klimatická konference, kterou v Ženevě pořádá Světová meteorologická organizace (WMO) a která dnešním dnem končí, přijala včera deklaraci, jež je základem pro vytvoření globálního rámce pro zlepšení přístupu ke klimatickým a meteorologickým službám. Ten má umožnit co nejefektivnější systém varování a předcházení přírodním katastrofám spojeným se změnami klimatu.

Závěrečnou deklaraci, která tento rámec vytváří, odsouhlasili zástupci více než 150 zemí světa. Cílem je zajistit, aby i obyvatelé nejchudších zemí měli stejný přístup k informacím o klimatu jako lidé v zemích bohatých. Jde mimo jiné o včasné varování před nebezpečnými jevy typu tsunami a hurikánů či o informovanost rolníků v odlehlých afrických regionech o očekávaných záplavách a vlnách sucha. Generální tajemník WMO Michael Jarraud včerejší deklaraci označil za "milník na cestě k tomu, aby meteorologické a klimatické služby byly dostupné opravdu každému".

Českou delegaci vedl I. náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík, jejím členem byl rovněž náměstek ředitele Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Radim Tolasz. "Výsledek ženevských jednání vítám. Je to důležitý vědecký příspěvek pro finální fázi klimatickcýh vyjednávání, přesně v duchu zásady, že politická rozhodování mají být postavena na vědeckém základě a poznatcích. Pro politiky, kteří budou na klíčovém prosincovém summitu v Kodani jednat o nové světové klimatické dohodě, jsou podobné závěry vědecké komunity naprosto klíčové," říká Jan Dusík.

Text deklarace, přijaté v Ženevě, najdete zde.
Více informací o konferenci na adrese www.wmo.int.
Stáhněte si plný text vystoupení Jana Dusíka na ženevské konferenci na adrese www.mzp.cz

Přeji příjemný, i když poněkud deštivý, den

Jakub Kašpar
Ředitel odboru vnějších vztahů a tiskový mluvčí
Ministerstvo životního prostředí

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů