Pátek, 29. března 2024

Nová japonská vláda ekologicky

Nová japonská vláda ekologicky

TOKIO - Japonsko se do roku 2020 pokusí snížit emise skleníkových plynů o čtvrtinu oproti roku 1990.

Podle agentury Reuters to včera prohlásil budoucí japonský premiér Jukio Hatojama na konferenci o klimatických změnách v Tokiu.

Jeho vláda si tak bude klást mnohem ambicióznější ekologické cíle než dosluhující kabinet Taróa Asa... Japonsko je pátý největší znečišťovatel ovzduší na světě. Asova vláda v červnu vyhlásila plán, který by znamenal do roku 2020 snížení emisí o osm procent ve srovnání s rokem 1990. Hatojamův cíl je součástí mnohem agresivnější ekologické politiky, kterou chce provádět Demokratická strana Japonska. Ta na konci srpna drtivě porazila Asovy liberální demokraty a ukončila jejich půlstoletí téměř nepřerušovanou vládu.

Agentura Reuters ale upozorňuje, že nový premiér, který se úřadu ujme 16. září, bude muset k prosazení svých záměrů překonat odpor japonských průmyslníků. Očekává se, že proti plánům nové vlády vystoupí vlivná podnikatelská federace Keidanren a automobilová lobby bude argumentovat jejich obtížnou proveditelností.

Tokio je však současně pod tlakem ekologických organizací poté, co vloni v březnu množství vypouštěných emisí v Japonsku stouplo o rekordních 2,3 %. Tím se země dostala o 16 % nad cíl, k němuž se zavázala v tzv. (přitom zcela nedostatečném) Kjótském protokolu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů