Úterý, 23. dubna 2024

Klimatické změny straší politiky

Klimatické změny straší politiky

Nejvyšší představitelé států budou jednat o klimatických změnách. Český prezident Václav Klaus bude obhajovat své skeptické názory.

Okolo stovky hlav států se včera, v předvečer letošního valného shromáždění OSN, sešlo v sídle světové organizace na jednání o globálním oteplování. Půjde o nejreprezentativněji obsazené plénum, které se kdy k této problematice shromáždilo.

Sotva lze ale mluvit o summitu, od něhož by se očekávaly převratné novinky. Představitelé zemí spíše budou hledat záložní plán pro nadcházející prosincovou konferenci v Kodani, z které měla původně vzejít dohoda navazující na Kjótský protokol.

Nepravděpodobná shoda

Tato globální shoda se ale zdá být čím dál tím méně pravděpodobná a dnešní jednání v OSN toho bude podle analytiků odrazem. Podle Michaela Leviho, který se touto problematikou zabývá v Council on Foreign Relations, jsou vyhlídky před dnešním summitem "dost temné".

Podle Leviho se totiž v poslední době na frontě boje s globálním oteplováním otevřely průrvy nejen mezi rozvojovými zeměmi a industriálními státy, ale také mezi Evropskou unií a Spojenými státy.

Z amerického Kongresu přicházejí zprávy, že navzdory závazku prezidenta Bracka Obamy, který na dnešním summitu přednese jeden z ústředních projevů, Spojené státy do Kodaně nejspíše nepřivezou závazný plán snižování emisí.

Americký kongres utratil příliš času, energie a také politického kapitálu na Obamovu zdravotní reformu, další riskantní složitou legislativu, vzbuzující podezření mnoha Američanů, si v tak krátkém odstupu nemůže dovolit. Což minulý týden více méně přiznal vůdce demokratů v Senátu Harry Reid, když poznamenal, že Senát touto legislativu pravděpodobně přesune do příštího roku.

Paleta problémů s globální dohodou tím ale jen nabývá na barevnosti. Evropská unie by po Washingtonu chtěla nejen limity, kterých se tedy nejspíše nedočká, ale nově také příspěvky do fondu, z něhož by se rozvojovým zemím dotovala opatření pro omezování emisí.

Podle jednoho z organizátorů, kterého citoval New York Times, se ještě nikdy nekonal summit na tak vysoké úrovni s tak předem neurčitelným výsledkem. Podle hlasů v amerických médiích by se účastníci měli snažit před Kodaní předem dohodnout na menších cílech, na mezikrocích, kterými by se mohlo dospět ke globální dohodě.

Za ČR vystoupí Klaus

Českou republiku bude na dnešním jednání zastupovat prezident Václav Klaus.

Nebude mít samostatný projev, zúčastní se diskusního kulatého stolu a pracovního oběda. Podle Michaela Leviho z Council on Foreign Relations nelze čekat, že by se Klausovy skeptické názory na globální oteplování v dnešní debatě výrazněji uplatnily.

"Takřka všichni světoví státníci se soustředí na to, jak dospět k řešení, které nás posune k ekonomice s nižší produkcí uhlíku. Upřímně si nemyslím, že by (názory prezidenta Václava Klause) podstatněji ovlivnily, co se stane v OSN," uvedl Levi pro HN.

Daniel Anýž
od našeho Zpravodaje z Washingtonu

Nejistý výsledek

Na tahu jsou USA
Zda budou jednání úspěšná, nebo skončí krachem, závisí do značné míry na Spojených státech. Čína, ale i další rozvíjející se ekonomiky jako Indie, Mexiko, Brazílie jsou připraveny k závazkům při ochraně klimatu jen tehdy, když to učiní USA.

Požadavky rozvojových zemí
Rozvinuté země chtějí na prosincové konferenci o klimatu v Kodani přijmout ambiciózní plán snižování vypouštění CO2 do ovzduší, rozvojové státy od nich ale výměnou žádají finanční podporu na zavádění nízkouhlíkových technologií.

Hlas médií
Podle hlasů v amerických médiích by se účastníci měli snažit před konferencí v Kodani předem dohodnout na menších cílech, na mezikrocích, kterými by se mohlo dospět ke globální dohodě.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů