Sobota, 20. dubna 2024

Víc povolenek zdarma, žádají senátoři

Víc povolenek zdarma, žádají senátoři

Na stole je návrh novely, která prodlouží termíny pro získání bezplatných povolenek.

Teplárny a výrobci elektřiny v Česku budou mít větší šanci dostat se i po roce 2013 k bezplatným povolenkám na vypouštění škodlivých emisí. Senátoři Jiří Bis (ČSSD) a Petr Pakosta (ODS) totiž připravili návrh zákona, který podmínky pro jejich získání zmírňuje.

Současná úprava, která začala platit včera, přitom na začátku léta strhla ve sněmovně bouři. Text, který do zákona o spotřebních daních propašovali exministři průmyslu Martin Říman (ODS) a Milan Urban (ODS), označili kritici za "dárek" pro ČEZ v hodnotě 68 miliard korun.

Proti přísným termínům se ozvali také konkurenti ČEZ, kteří si stěžovali, že přílepek je šitý na míru právě polostátnímu gigantu a že schválené lhůty jsou likvidační.

Bezplatné povolenky podle platného zákona získají jen ty firmy, které předloží plán investic již do konce března příštího roku a polovinu peněz utratí do konce roku 2011. Pokud by to nestihly, budou si muset povolenky koupit v aukcích.

Více času na investice

Senátoři nyní tlaku ze strany konkurentů ČEZ alespoň trochu ustoupili. Podle návrhu, který mají HN k dispozici, chtějí dát výrobcům elektřiny na předložení projektů tři měsíce navíc.

Vedle toho by ze zákona vypadla podmínka proinvestování poloviny hodnoty projektu do určitého data. Nově by výrobci museli alespoň jeden projekt zahájit nejpozději v roce 2013 a vše dokončit nejpozději v roce 2019.

"Většina ekologizačních projektů bude stejně realizována okolo let 2015 a 2016 tak, aby byly plněny nové emisní limity," píší senátoři ve zdůvodnění návrhu.

Pokud bude novela schválena, získají "jistotu" také teplárny - nynější přílepek se totiž týká jen výrobců elektřiny. Podle platné legislativy by tak producenti tepla a chladu museli všechny povolenky kupovat v aukcích, což by se podle nich promítlo do vyšších cen tepla.

"Je třeba, aby zákon byl schválen co nejdříve. Není čas na nějaké přešlapování, protože jsme vázáni už schválenými termíny," říká Alexej Nováček, šéf Tepláren Brno a Teplárenského sdružení. Senát by měl o návrhu rozhodovat na své příští schůzi, která začíná v pondělí. Pokud projde dostanou ho poslanci.

Něco za něco

Firmy budou moci získat povolenky jen výměnou za investice do ekologických projektů. "V současnosti ale nejsou stanovena kritéria, podle kterých se tyto projekty a investice budou hodnotit. Bude záležet na tom, co se podaří pod investicemi do ekologických projektů prosadit a obhájit před odbornými komisemi," říká Nováček. Podle něj by například měly být za tyto investice považovány projekty snižování ztrát v rozvodných teplovodních sítích.

Možnost přidělovat část emisních povolenek výrobcům proudu i po roce 2013 bezplatně si Češi vybojovali loni při projednávání energeticko-klimatického balíčku v unii. Zatímco na západě Evropy budou elektrárny kupovat všechny povolenky už v roce 2013, v Česku to má být až o sedm let později.

V současnosti funguje systém jinak. Povolenky, s jejichž pomocí bojuje Brusel se škodlivými emisemi, jsou přidělovány v určitém objemu zdarma, podniky je nakupují, jen když tento objem překročí.

Komise dosud jednotlivým zemím určovala, jak velký objem emisí smějí každoročně pokrýt bezplatnými povolenkami. Ty pak vlády přidělují elektrárnám, teplárnám, hutím či cihelnám.

Minulý týden ale Evropský soud rozhodl, že komise nesmí určovat členským státům objem skleníkových plynů, jež smějí vypouštět do ovzduší.

AUTOR: Martin Petříček
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů