Středa, 24. dubna 2024

Olomouc plná klimatických změn.

Olomouc plná klimatických změn.

Příroda mezi nepříjemnou pravdou a velkým podvodem. Tak se jmenuje beseda pořádaná v rámci programu Ozvěn Ekofilmu 2009 o.p.s. Sluňákov ve čtvrtek 19. 11. 2009 od 20 hodin v Divadle hudby Olomouc.

Besedě budou předcházet dva dokumentární snímky, které se zaměřují na problematiku klimatických změn. Oba se odvolávají na vědecké výzkumy, ale kupodivu jejich argumentační rovina je zcela odlišná. "Nepříjemná pravda" Davise Guggenheima, s pomocí bývalého amerického viceprezidenta Al Gora, burcuje světovou veřejnost k akci na záchranu planety (16:00). Martin Durkin ve "Velkém podvodu s globálním oteplováním" nesouhlasí s proklamačním tvrzením, "že není nic děsivějšího než pravda". Naopak zaníceně popírá jeden za druhým argumenty Al Gora (18:00).

Oba filmy jsou stále promítány zastánci i odpůrci závažnosti problematiky změn klimatu. V Olomouci však asi poprvé budou uvedeny oba snímky společně, na jednom místě ihned po sobě. Snahou Sluňákova je, aby lidé mohli získat co nejvíce informací k danému tématu a utvořit si na problematiku vlastní, odborně poučenější názor.

K tomu by měli přispět i hosté, kteří přislíbili účast na již zmíněné besedě a patří k odborníkům, kteří se zabývají ději ovlivňujícími dlouhodobě podnebí na Zemi. Jsou to Mgr. Petr Pokorný, Ph.D. z Oddělení archeologie krajiny a archeobiologie Archeologického ústavu v Praze a člen mezioborové Paleoekologické pracovní skupiny, Ing. Petr Mach, Ph.D., ekonom a absolvent kurzu makroekonomie na London School of Economics ve Velké Británii., který pracoval jako poradce prezidenta republiky Václava Klause pro ekonomiku a byl výkonným ředitelem Centra pro ekonomiku a politiku, Doc. RNDr. Miroslav Vysoudil, CSc. vyučuje meteorologii, klimatologii, environmentální geografii, základy fyzické geografie a dálkový průzkumu Země na Univerzitě Palackého v Olomouci a RNDr. Jan Hollan, Ph.D., pracovník Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka v Brně, člen nevládní organizace Veronika Brno, kde se zabývá environmentálními aspekty fyziky, především toky energie kolem nás a vzděláváním o problematice tzv. globálního oteplování.

Olomoučané tak mají výjimečnou příležitost dozvědět se více o tématu, který podstatně ovlivňuje veřejnou debatu na mezinárodní úrovni. Stane se tak v období těsně před setkáním nejvýznačnějších světových politiků v Kodani, kteří mají jednat o nové smlouvě o klimatických změnách.

Ozvěny Ekofilmu pořádá Sluňákov v Olomouci již potřetí, ve spolupráci se Statutárním městem Olomouc a Ministerstvem životního prostředí ČR. Další program festivalu je na internetových stránkách www.slunakov.cz a na teletextu ČT v rubrice ekologie.

Michal Bartoš

Kontakt pro média: 602-708181

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů