Úterý, 16. dubna 2024

Vůdcové světa, zachraňte Zemi! Stanislav Mihulka

Vůdcové světa, zachraňte Zemi! Stanislav Mihulka

Bylo nemožné uniknout masivní celosvětové kampani zuřící před konferencí Spojených národů o klimatických změnách, která se odehraje 7. a 8. prosince v kodaňském Bella Center. Přípravná jednání doprovázely emotivní akce nátlakových skupin, které hlasitě vyzývaly k záchraně světa.

Návštěvník webových stránek ekologického summitu může podlehnout dojmu, že sleduje přípravy korunovace. Organizátoři se rozplývali nad kodaňským letištěm, kam brzy dosedne na 140 letadel plných osobností, což prý kapacitu aeroportu vytíží na >>totální maximum<<. Vše dokreslily úpěnlivé prosby obyvatel Země, jako >>Drazí vůdcové světa, prosíme, zachraňte Zemi!<< v záhlaví dotyčného webu.

Všechno ovšem není zdaleka tak slavnostní, jak by mělo být. Objevilo se několik prací, které nabourávají klimatický světonázor. Dánský kosmoklimatolog Henrik Svensmark například poprvé prokázal přímou souvislost mezi aktivitou Slunce, kosmickým zářením, aerosoly v atmosféře a mraky. Alarmisté ho za to svorně nenávidí, protože tím přivedl do hry Slunce, které není možné citově vydírat ani donutit platit za emise oxidu uhličitého.

Ještě závažnější jsou čerstvé objevy z jinak nápadně opomíjené historie ledových dob. Kanaďan William Patterson zjistil, že záhadné, ale nepochybně dramatické ochlazení severní polokoule před 12 800 lety, zvané velký mráz, udeřilo do planety zběsilou rychlostí během několika měsíců.

Naši předci, kterým roztávala příroda po zatím poslední době ledové, museli najednou čelit krátkému, ale tvrdému návratu ledu. Téměř v předvečer kodaňské konference oznámila britská badatelka Louise Simeová, že v předešlé době meziledové, která proběhla před 131 až 114 tisíci lety, bylo v Antarktidě jednu dobu o šest stupňů Celsia tepleji než nyní. Zároveň s tím letos na jaře další Brit Paul Blanchon uveřejnil poznatky o značném kolísání hladiny v době meziledové, která tehdy byla i o osm metrů výše než dnes.

Vtip je v tom, že stále ještě máme jen mlhavou představu, jak funguje cyklus dob ledových, a prakticky vůbec netušíme, co způsobuje krátké, ale důrazné výkyvy klimatu během minulých ledových a meziledových dob.

To ale znamená, že lidská role v klimatických změnách čelí závažným pochybám. Pokud totiž ve skutečnosti výkyvy klimatu řídí jiné faktory než emise oxidu uhličitého, tak se snadno může stát, že nákladné omezování emisí uhlíku bude úplně k ničemu.

Aby toho nebylo málo, postihly vědu o klimatu další nepříjemné skandály. Nad hokejisty, jak se přezdívá tvůrcům >>hokejkového<< grafu, visí nová obvinění ze záměrné manipulace s daty.

Někomu se navíc povedlo nabourat a zveřejnit tajný archiv e-mailů prestižního britského centra pro výzkum klimatu Climate Research Unit. Lze v něm prý najít doklady záměrné manipulace s daty a intriky světového výzkumu klimatu.

I kdyby ale bylo celé globální oteplování způsobené lidmi podvod, zůstává klima hrozbou lidské civilizaci. Jen hlupák by věřil, že se nezmění. Mnozí odborníci v čele s respektovanými ekonomy však varují, že drastická omezení emisí uhlíku jsou tou nejhorší cestou ze všech.

Očividné kličkování lídrů před Kodaní i série nesplněných ambiciózních slibů z minulých let jim dávají za pravdu. Převáží zanícený a nákladný aktivismus, nebo slibnější koncepce založené na investicích do výzkumu a vývoje smysluplných technologií?

AUTOR: Stanislav Mihulka
biolog, Přírodovědecká fakulta Jihočeské univerzity

Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů