Pátek, 29. března 2024

Skeptiků ráj napohled

Skeptiků ráj napohled

Patetické apely se v Česku příliš nenosí. To ale není hlavní důvod, proč se žádné české noviny nepřipojily k výzvě šestapadesáti světových deníků, aby se na summitu v Kodani něco udělalo proti důsledkům klimatických změn.

Češi jsou největšími klimatickými skeptiky v Evropě. A národní debata, kterou určuje a moderuje prezident Václav Klaus, je, řekněme, zpozdilá. Primárně řeší, zda klimatické změny vůbec existují. Hlavní proud (do kterého se už zařadil i "skeptický ekolog" Bjorn Lomborg) je jinde. Jde o to, jak se se změnami klimatu vyrovnat: snížit emise, nebo se změně klimatu přizpůsobit? Vulgárně přeloženo: zavírat uhelné elektrárny a rozvíjet čisté technologie, nebo postavit hráze? V Kodani se hledá, mimo jiné, cesta, jak různá opatření racionálně namixovat.

Česká debata je ujetá ještě z jednoho důvodu: sytí ji temné náznaky, podsouvání skrytých motivů. Naši skeptici rádi mluví o obraně svobody. Říkají, že vlády jsou k dohodě o omezení emisí kýmsi tlačeny. Zkusme to domyslet. Uplácejí politiky firmy, které vyrábějí zelené technologie? Zatím to vypadalo, že v oboru "pozitivní motivace" vynikají spíš ropné a energetické společnosti. Nebo že by šlo o něco jako politický inside trading? Představme si Nicolase Sarkozyho, jak pokoutně nakupuje akcie výrobce solárních panelů a už se těší, jak po uzavření dohody o emisích poletí ceny nahoru. Proč ne, ale stejně dobře by se dalo říci, že naši klimaskeptici hrají v barvách ČEZ, RWE či Gazpromu.

Aktuální celosvětový průzkum BBC ukázal, že podle naprosté většiny lidí mají vlády investovat do boje proti klimatickým změnám i za cenu zpomalení růstu ekonomiky. To není hromadné třeštění členů chiliastické sekty, jak nás přesvědčují čeští skeptici. Je to racionální úvaha klientů pojišťovny. V našich podmínkách se klimatické změny projevují vyšší frekvencí záplav. Škody jdou do stovek miliard. Náš příspěvek do globální klimatické pojišťovny není charita ani odpustek. Je rozumný i z lokálního hlediska.

Jen pro srovnání: společný editorial 56 deníků upozorňuje, že "pojištění" nebude zdaleka tak drahé jako záchrana světových finančních trhů. Ne že by to tím pádem bylo za hubičku, ale už kvůli této informaci se vyplatí trochu toho patosu na adrese www.guardian.co.uk přežít.

AUTOR: Petr Honzejk
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů