Pátek, 19. dubna 2024

Kodaň sleduje tvrdou bitvu o veřejné mínění

Kodaň sleduje tvrdou bitvu o veřejné mínění

Názoroví odpůrci se snaží ovládnout debatu v médiích. Na začátek summitu načasovali zveřejnění výbušných zpráv.

Začátek klimatického summitu v Kodani doprovodila záplava výbušných zpráv, které potvrzují, případně vyvracejí, teorii o podílu člověka na klimatických změnách. Argumentační salvy létají z obou stran.

Soupeřící hráči chtějí ovládnout veřejný prostor. Touží, aby titulky v médiích souzněly s jejich linií.

Marketingové balení, ve kterém se názory předkládají, je stejně důležité jako obsah. Rozhoduje každá maličkost, včetně vizuálního jazyka kampaně.

Neviditelnou tunu oxidu uhličitého představuje červená krychle o velikosti třípatrového domu, plovoucí v Kodani po jezeře. Symbolizuje miliardy tun kysličníku uhličitého, které se od počátku průmyslové revoluce dostaly na celém světě do ovzduší.

Krychle je zdařilou zkratkou. "Chceme ukázat neviditelné," vysvětlila agentura Millenium ART, která s projektem přišla.

Rozhoduje i načasování. Stoupenci snižování emisí si na včerejšek nechali zveřejnění zprávy, podle které byla poslední dekáda zřejmě nejteplejší v zaznamenávané historii.

"Období let 2000 až 2009 bylo nejteplejším od roku 1850, kdy se začalo se soustavným sledováním údajů," citovala agentura AP Michela Jarrauda, šéfa Světové meteorologické organizace (WMO). Letošní rok podle něj bude pátým nejteplejším v historických záznamech.

Nejteplejší byl rok 1998, který ale ovlivnil klimatický jev El Niňo. Většina vědců proto zdůrazňuje význam vysokých teplot za celou dekádu. Klimatičtí "skeptici" to vidí jinak. Zdůrazňují fakt, že od roku 1998 jsme tak teplý rok nezažili. Takže teplota vlastně nestoupá, interpretují čísla po svém.

Body ale získali skeptici především aférou s ukradenými maily britských vědců. Zveřejnili je těsně před zahájením summitu. Zcizená korespondence naznačovala, že klimatologové z Východoanglické univerzity se snaží upozadit fakta, která nezapadají do teorie o globálním oteplování.

OSN se ale vědců zastala. Podle místopředsedy Mezivládního panelu pro klimatické změny (IPCC) Jeana-Pascala van Yperseleho není náhoda, že korespondence byla zveřejněna právě nyní. Skandál si podle něj někdo objednal, aby těsně před zahájením podkopal důvěru k vědecké obci.

Některé britské listy naznačují, že stovky mailů byly zveřejněny přes malý server Tomcity patřící firmě Tomline v sibiřském městě Tomsk. Společnost se zabývá ochranou před hackery. "Jedná se o pečlivě provedený výběr mailů za posledních 13 let, to není náhoda," řekl van Ypersele Timesům.

Experti ale soudí, že neexistují důkazy, které by podíl ruských hackerů na ukradení elektronické pošty potvrzovaly. Aféra s maily ale beztak ustoupila do pozadí.

Zájem přitáhly nové informace, nahrávající stoupencům omezování emisí. Zaujala především čerstvá informace americké agentury pro ochranu životního prostředí, která označila skleníkové plyny za škodlivé. To posílilo ve správný čas pozici prezidenta Baracka Obamy, který má na summit dorazit.

Obě strany sporu může těšit, že zájem lidí o stav klimatu roste. Podle světového průzkumu agentury Globescan považuje 64 procent lidí klimatické změny za vážný problém. V roce 1998 to bylo pouhých 20 procent dotázaných.

Přispěli k debatě

Zpráva meteorologů

Poslední dekáda je podle včera zveřejněného zjištění Světové meteorologické organizace (WMO) zřejmě nejteplejší v dosavadní zaznamenávané historii. Letošní teploty přesáhnou dlouhodobý světový průměr 14 stupňů zhruba o 0,44 stupně. Zatím nejteplejší byl rok 1998, především ale kvůli působení klimatického jevu El Niňo.

Varování z USA

Pozici Baracka Obamy před summitem podle všeho posílila čerstvá zpráva americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA), která konstatovala, skleníkové plyny jsou nebezpečné lidskému zdraví. Výrok EPA má podle pozorovatelů ukázat, že USA vnímají se vší vážností hrozbu klimatických změn.

Skandál s maily

Debatou o změnách klimatu zahýbal těsně před zahájením konference skandál se zcizenými maily britských vědců. Některé pasáže jejich soukromé korespondence sváděly k domněnce, že vědci nemají zájem zveřejňovat fakta odporující teorii o podílu člověka na klimatických změnách. Vědci pochybení odmítli, zastala se jich i OSN.

Čína kritizuje

Čína na summitu v Kodani velmi ostře kritizovala vyspělé státy
za příliš malé snižování emisí škodlivých plynů, považovaných vědci za hlavní důvod globálního oteplování.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů