Čtvrtek, 18. dubna 2024

"Klimatický guru", který bojuje proti konzumu

"Klimatický guru", který bojuje proti konzumu

Rádžendra Pačaurí, předseda Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC)

Člověk se ubytuje v hotelovém pokoji a za spotřebovanou elektřinu zaplatí zvlášť. Místo letadla cestuje vlakem, na kratší vzdálenosti na bicyklu nebo pěšky. V restauraci odmítne, aby se mu servíroval v nápojích led, a maso jí jen zřídka. Dobrovolně se zříká energeticky náročných požitků. A pokud ne, zaplatí za ně vysokou cenu - za letenky, jízdu autem i používání klimatizace.

Tak nějak by měl vypadat ideální svět, jak si ho představuje předseda Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) Rádžendra Pačaurí - nepřehlédnutelná hvězda klimatických konferencí posledních let.Právě nyní, na ekologickém summitu v Kodani, vede svou další bitvu za omezení celosvětové produkce skleníkových plynů.

Časopis Foreign Policy řadí Pačaurího mezi sto nejvlivnějších myslitelů planety.

"Jeho zásluhou je, že spojení mezi aktivitami člověka a změnou klimatu se stalo běžně přijímanou myšlenkou," tvrdí americký magazín.

Ne všichni jsou ale z Pačaurího teorií nadšení.

Kontroverzní vegetarián

"Less meat = less heat", neboli "Méně masa = méně tepla", zní jedno z nejkontroverznějších hesel, které dlouhovlasý Ind s prošedivělým vousem prosazuje.

Pačaurí není klimatolog ani biolog. Jako ekonom a strojní inženýr začínal navrhováním motorů na železnici. Svou současnou kariéru, která "jeho" organizaci IPCC vynesla před dvěma lety Nobelovu cenu míru (společně s Alem Gorem), zahájil až později - jako šéf indického Institutu pro energii a zdroje.

Bylo to paradoxně právě maso, které ho mediálně proslavilo víc než katastrofické teorie o tání ledovců a hrozícím zániku celých států. Když Spojené národy vloni zveřejnily studii, podle níž se produkce masa podílí celou pětinou na celosvětové produkci skleníkových plynů, vedlo to Pačaurího k nepopulárnímu návrhu, aby ho lidé jedli méně.

Na svém blogu se přiznává, že od té doby obdržel mnoho nelichotivých reakcí.

"Lidé mi dokonce posílali e-maily, v nichž říkají, že protože jsem vegetarián, nedostává se mému mozku dost výživy a proto jsem mohl vystoupit s takovým návrhem," píše Pačaurí.

Úroveň konzumu je ale podle Pačaurího ve vyspělých zemích neudržitelná.

"Přehnali jsme to, opravdu," vzkazuje těm, kteří si myslí, že konference v Kodani se týká jen velmocí, velkých průmyslových podniků a nesrozumitelné hry o procenta závazků.

Lichotí mu, když jeho teorie srovnávají s asketismem jiného slavného Inda - Mahátmy Gándhího.

Gándhí jako vzor

"Myslím, že Gándhí byl původem environmentalista. Rozuměl realitě zneužívání a nadužívání globálních statků," tvrdí Pačaurí, který Gándhího nazývá "apoštolem aplikované ekologie".

Za sedm let, po které klimatický panel OSN vede, ale dospěl k názoru, že stávající generaci se mu už ke změně hodnot přimět nepodaří.

"Změnu provedou až mladí lidé," věří Pačaurí. "Budou mnohem citlivější než dospělí, kteří jsou zkorumpovaní způsoby, na které jsme navyklí léta."

AUTOR: Lucie Beranová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů