Čtvrtek, 18. dubna 2024

Bella centrum se otřásá v základech

Bella centrum se otřásá v základech

Je pondělní ráno a do kodaňského Bella centra, kde se už týden odehrává největší klimatická konference v historii, se valí nové tisíce delegátů a centrum se otřásá v základech. Doprava nestíhá, autobusy jsou přeplněné a u vchodu se tvoří stometrové fronty. Česká delegace, kterou již posílil i ministr životního prostředí Jan Dusík dobíhá doslova na poslední chvíli, ale stíhá začátek EU koordinace v půl deváté. Později se dozvídáme, že dnes odpoledne byla překročena denní maximální povolená kapacita 15000 delegátů a organizátoři zastavili vydávání nových registrací, což na vlastní kůži pocítil i jeden z českých delegátů, který se po několikahodinovém čekání dovnitř prostě nedostal.

Po koordinaci v deset hodin se všichni chtějí vrhnout do vyjednávání a přípravy rozhodnutí. Prezidentka COP15 navrhuje vytvořit neformální skupiny vedené vždy jedním ministrem z rozvinuté a jedním z rozvojové země. Skupiny mají pracovat s již připravenými texty a zabývat se 5 nejožehavějšími tématy:

- dlouhodobý cíl (k roku 2050)

- střednědobý cíl pro rozvinuté země (2020)

- střednědobý cíl pro rozvojové země

- role flexibilních mechanismů a emisního obchodování

- dlouhodobé financování

Problém je však ihned na světě a zhruba do druhé odpolední hodině probíhají intenzivní zákulisní jednání. Proč? Súdánu a několika dalším africkým státům se tento postup nelíbí a nechtějí ustoupit ani o milimetr. Rozhodli se prostě tlačit na nové závazky pod Kjótským protokolem pro ekonomicky vyspělé země (bez USA) a chtějí dokončit toto jednání před tím, něž se ukončí dohadování o tom, jak přispějí ke snižování emisí rozvojové země a USA. První je nakonec založena skupina pro závazky rozvinutých zemí v rámci Kjótského protokolu, které budou předsedat ministři Německa a Indonésie. Po dalších hodinách průtahů dostává konečně v sedm večer dánská prezidentka COP15 zelenou pro založení dalších čtyř skupin, které budou řešit zbylá klíčová témata.

Je půl osmé večer a Švédové svolávají rychlou koordinaci vyjednávačů EU, aby ještě shrnuli novinky a prodiskutovali další postup. Je to jedna z posledních příležitostí pro jednání v tomto formátu expertů. Zítra se ještě sejdeme v tradičních půl deváté a pak již na naše místa usednou od deseti ministři životního prostředí. Nicméně dnešní večer ještě nekončí a máme se na co těšit!

Pavel Zámyslický, ředitel odboru změny klimatu, MŽP ČR

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů