Pátek, 29. března 2024

Mikronésie se obává, že ji Prunéřov "potopí"

Mikronésie se obává, že ji Prunéřov "potopí"

Tichomořský stát chce mluvit do modernizace české elektrárny. Kvůli obavám z výše mořské hladiny napsal českému ministerstvu.

Ostrovní stát Mikronésie se obává, že ho kvůli české uhelné elektrárně Prunéřov zatopí Tichý oceán. Napsal proto českému ministerstvu životního prostředí a žádá, aby se mohl zapojit do procesu na posuzování vlivu modernizovaného Prunéřova na životní prostředí.

Dopis tichomořského státu dostalo ministerstvo přesně v době probíhajícího klimatického summitu v Kodani. Tam se včera sjížděli přední politici z celého světa. Dosud to byla spíše odborná konference, teď teprve začíná opravdu summit.

Mikronésie zdůrazňuje v dopise, že uhelná elektrárna v Prunéřově je největším průmyslovým producentem skleníkových plynů v Česku. Její majitel, energetický gigant ČEZ, ji chce nyní modernizovat, a proto se celý proces posouzení vlivu elektrárny na životní prostředí znovu rozjel.

"Federativní stát Mikronésie má vážný důvod se obávat, že jeho území bude ovlivněno dopady na životní prostředí zmíněného plánu," píše se v dopise.

Ministerstvo chce tichomořskému státu odpovědět ještě tento týden a poslat mu podklady a dokumentaci k celému projektu. Mikronésie pak bude mít čas do konce ledna, aby zaslala své připomínky.

"Zapojili se ovšem až v pozdní fázi. Budeme to brát v potaz, ale můžeme ty připomínky zapracovat už jen do závěrečného stanoviska. Rozhodně nechceme proces pozastavovat," řekl HN šéf poradců ministra životního prostředí Daniel Vondrouš.

Prunéřovská elektrárna je jednou z nejvíce znečišťujících v Evropě. Některá ekologická sdružení proto požadovala, aby byla její modernizace důkladnější, než navrhuje projekt. "Uvidíme, co pošlou zástupci Mikronésie. Je to ale poprvé, co se ozvala takto vzdálená země," dodal Vondrouš.

V dánské Kodani zatím probíhaly desítky jiných střetů. Mezi ekologickými aktivisty, mezi bohatými a chudými zeměmi, mezi stoupenci a odpůrci teorie o globálním oteplování.

Politici ze zemí Evropské unie, která je dosud nejrazantnějším zastáncem snižování emisí, začínají být nervózní. Německá kancléřka Angela Merkelová varovala, že už je nejvyšší čas sladit postoje téměř 200 zemí. "Čas k uzavření dohody nám rychle utíká," řekla novinářům.


Čím vadí Prunéřov pacifickému trpaslíkovi

Federativní státy Mikronésie

Ostrovní republika, která je volně přidruženým státem USA, se rozkládá na více než 600 nízkých korálových ostrovech. Souostroví má kolem 110 tisíc obyvatel.

Miliony tun CO2

Z Prunéřova každoročně do ovzduší unikne na deset milionů tun oxidu uhličitého. To je 40krát více, než kolik vyprodukuje pacifické souostroví Mikronésie.

Podle organizace Greenpeace je Prunéřovská elektrárna 18. největším zdrojem skleníkových plynů v Evropě.

AUTOR: Jana Sotonová
AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů