Čtvrtek, 28. března 2024

Barackova Mission Impossible

Barackova Mission Impossible

Lídry téměř 120 světových států uvítal v Kodani mráz a sníh. O nic příznivější podmínky je však nečekají ani uvnitř Bella Centra, kde se odehrávají poslední hodiny světového klimatického summitu.

Prezidenti a předsedové vlád nyní čekají na příchod největší hvězdy dne - amerického prezidenta Baracka Obamy, který má dnes odpoledne společně se všemi dalšími státníky zpečetit novou dohodu, která stvrdí globální rámec pro ochranu klimatu po roce 2012, kdy vyprší první období Kjótského protokolu. Mnozí však daleko netrpělivěji než na Obamu čekají na to, jak dopadnou další kola zákulisních vyjednávání. Došlo totiž ke scénáři, který před pár dny nepředvídali ani ti největší pesimisté. Světoví lídři jsou zde, dohoda však stále chybí. I přes enormní snahu dánského předsednictví a evropských i dalších vyjednávačů se nepodařilo překonat odpor některých rozvojových zemí pod vedením radikálního Súdánu, který předsedá skupině G77. Súdánci a jejich nejbližší se totiž rozhodli, že se závěr summitu neponese v duchu debaty o redukčních závazcích a penězích na nové technologie, adaptaci, či na boj s odlesňováním, ale že bude lepší jednat o tom, kolik zástupců se bude účastnit užších jednání s Dány a o tom, kdy a kde se sejde (případně nesejde) která pracovní skupina. Tím dosáhli toho, že se během posledních několika dlouhých dnů a nocí více nejednalo než jednalo a hlavně toho, že nebyl dostatek času na řešení nejcitlivějších politických otázek na nejvyšší úrovni.

Těžko říci, co je za snahou Súdánců, které pravděpodobně na nitkách vodí jiné světové rozvojové velmoci, nicméně její počínání rozdělilo rozvojové země na dvě poloviny. Jedna již nehodlala podporovat G77 v obstrukcích, druhá však vytrvala a zamezila tak jakémukoliv konstruktivnímu vyjednávání a tím i přípravě konečné dohody. Poslední jednání se mělo odehrát dnes ve čtyři hodiny ráno, ale ti co vytrvali, čekali zbytečně. V zákulisí se rovněž sešlo 20 šerpů (pozn. zástupců hlav států), kteří se narychlo snaží o přípravu závěrečné deklarace. Její draft se nyní již horečně diskutuje. Momentálně se již rozběhlo jednání na nejvyšší úrovni a po dánském premiérovi Rasmussenovi mluví i generální tajemník OSN Pan-Ki-mun a čínský premiér Wen Ťia-pao. Předpokládáme, že se během dnešního dne sejde ještě evropská koordinace ministrů a hlav států, kde se bude jednat o dalším společném postupu. Jisté je v tuto chvíli jedno. Lídři tohoto světa nebudou chtít odjet z Kodaně s prázdnou, naděje umírá poslední a česká delegace v čele s premiérem Fischerem vytrvá až do konce!

Pavel Zámyslický, ředitel odboru změny klimatu, MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů