Čtvrtek, 28. března 2024

Kodaň zklamala, svět už vzhlíží k Mexiku

Kodaň zklamala, svět už vzhlíží k Mexiku

Rozladění je značné. I optimisté mluví jen o mírném pokroku. Text nezmiňuje dřívější cíl, snížení emisí do roku 2050 na polovinu.

Dlouhých sedmnáct let se připravoval svět na jednání v Kodani. První nástin klimatické úmluvy přišel už v roce 1992 v brazilském Riu. O to tvrdší je teď zklamání z bezzubé smlouvy.

Nesnadná rozhodnutí se tak přenechávají příštímu summitu, který se má uskutečnit na konci příštího roku v Mexiku. Tam by mohl být přijat právně závazný text.

Dohoda, která vzešla z kodaňské schůzky 193 zemí, je nezávazná. Nemluví o podstatných věcech.

Svět se v sobotu v Kodani shodl, že nechce tání ledovců, písečné bouře, stoupající oceány a vražedná sucha. Nenalezli ale společnou odpověď na otázku, jak tomu zabránit.

Třístránkový dokument neobsahuje limity pro redukci emisí. Neurčil ani, jak emise monitorovat. Nezmínil ani dřívější globální cíl, snížení světových emisí do roku 2050 na polovinu ve srovnání s rokem 1990.

Zdůrazňuje sice obecně zájem udržet nárůst globálního oteplování do dvou stupňů Celsia oproti předindustriální éře. Jenže chabé závazky přijaté v Kodani k takovému cíli nevedou. Podle studie OSN povede dodržení současných slibů všech států ke tříprocentnímu nárůstu teploty.

"Nenabízíme dost, aby se teplota udržela pod dvouprocentním růstem," komentoval závěry summitu americký klimatolog Alden Meyer.

Nesplněná očekávání

Rozladění z neúspěchu je značné. I ti největší optimisté mluví nanejvýš o mírném pokroku. Jsou ale v menšině.

Drtivá většina světových politiků i vědců mluví otevřeně o selhání summitu.

"Je to rozhodně zklamání, ten text nemá žádnou váhu," řekl Pavel Zámyslický, šéf odboru klimatu na českém ministerstvu životního prostředí.

V Austrálii skupina aktivistů zablokovala vlaky do přístavu, odkud se vyváží uhlí. "Ztrácíme víru v naše vůdce, že vytáhnou svět z této krize," řekl jeden z nich. Větu by podepsali ve světě mnozí.

Politici se snažili veřejnost přesvědčit, že dohoda není špatná. "Je to začátek nové éry mezinárodní akce," ujišťoval její strůjce, prezident Barack Obama. Zdůraznil, že poprvé v historii se sešli zástupci největších světových ekonomik, aby přijali odpovědnost za globální klima. Spokojenost zavládla i v Číně, která zdařile dirigovala blok rozvíjejících se zemí, které stály v opozici proti závaznému omezení emisí.

Zklamáni byli zejména Evropané. Německá kancléřka Angela Merkelová se vyjádřila, že pro ni bylo obtížné s textem souhlasit. Rozladěný byl i předseda Evropské komise Manuel Barroso. "Tento text zdaleka nenaplňuje naše očekávání," uvedl.

Extrémní nelibost dali najevo představitelé ostrovních států, které jsou ohroženy stoupající hladinou moří. "Je mi líto, ale Tuvalu tento dokument nemůže přijmout," řekl Ian Fry, zastupující tento malý stát v Tichomoří.

Chaotická jednání

Vedle chabých výsledků summitu byl v palbě kritiky i způsob, jak se k nim dospělo.

Například: dohoda, která slibuje na boj se změnami klimatu 100 miliard dolarů rozvíjejícím se zemím, byla přijata mezi USA skupinou klíčových rozvíjejících se zemí za zavřenými dveřmi . To je v rozporu s pravidly OSN. Podle některých účastníků to ale možná naznačuje, jak by se mohlo postupovat v budoucnosti. "Nemyslím, že je to konec role OSN při rozhodování o klimatu, jen to naznačuje, jak by model mohl vypadat v budoucnosti - malá skupina iniciativních zemí v rámci OSN," řekla agentuře Reuters Jennifer Morganová, šéfka washingtonského institutu WRI.

Podle ní bylo důležité, že účast na jednání přijali političtí lídři. Jejich postavení je může svádět k postupu nad rámec OSN, na druhou stranu mají mandát ke klíčovým rozhodnutím.

Politici přijeli až po týdnu, kdy jim půdu připravovali experti. Jednání byla přesto emotivní až chaotická. Organizátoři to ale vy světlují dlouho nevídaným počtem účastníků, kterých přijelo okolo 15 tisíc.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů