Čtvrtek, 28. března 2024

CES 2010 chce být největší ekologicky šetrnou výstavní událostí na světě

CES 2010 chce být největší ekologicky šetrnou výstavní událostí na světě

Asociace spotřební elektroniky Consumer Electronics Association (CEA) oznámila zásadní plány na snížení dopadu emisí uhlíku během mezinárodní výstavy 2010 International CES díky partnerství se společností EarthEra a implementaci efektivních řešení pro využití obnovitelných zdrojů energie. Organizace CEA vlastní a pořádá největší veletrh spotřební elektroniky na světě 2010 International CES v termínu od 7. do 10. ledna příštího roku v Las Vegas v Nevadě.

"Každý občan musí převzít za životní prostředí osobní odpovědnost a veletrh International CES musí zaručit, že děláme více užitku než škody, pokud jde o životní prostředí obecně a emise uhlíku především," řekl Gary Shapiro, prezident a CEO organizace CEA. "Odhadujeme, že CES návštěvníkům ušetří asi miliardu kilometrů, protože nebudou muset cestovat po celém světě na jednotlivá setkání. A abychom pozitivní dopady ještě umocnili, vytvořili jsme kreativní partnerství s cílem připravit největší obchodní událost na světě bez dopadů na udržitelnost životního prostředí."

Asociace CEA snižuje dopad emisí uhlíku díky partnerství s EarthEra, která je oficiálním Partnerem CES 2010 pro čisté energie. EarthEra bude vydávat elektronické certifikáty obnovitelné energie na energii získanou z větrných elektráren, aby tak kompenzovala energetické a uhlíkové emise spojené s pořádáním veletrhu International CES, včetně provozu všech výstavních prostor a hotelových pokojů.

CEA rovněž věnovala dotaci 50 tisíc amerických dolarů ústředí pro Kongresové centrum městské policie Las Vegas, na pořízení elektrických vozidel T-3 Motion a jejich příslušenství. Elektrická policejní vozidla sníží množství vozidel na fosilní paliva a pomohou životnímu prostředí, policii i místním obyvatelům.

"Oddělení městské policie Las Vegas má z partnerství s CEA velkou radost a 'zelená' ekologicky šetrná vozidla nasadíme jako součást našeho plánu na policejní dozor v turistickém koridoru," řekl kapitán Charles Hank z ústředí pro Kongresové centrum z městské policie Las Vegas. "Jsme přesvědčeni, že doplnění naší flotily o elektrická vozidla zakoupená CEA nám pomůže ve snaze naplňovat naší vizi - 'Být nejbezpečnější komunitou v Americe' a současně 'Být nejbezpečnější turistickou destinací na světě.'"

Ekologicky udržitelné přístupy přijímají také dodavatelé a zázemí CES. Kongresové centrum v Las Vegas (LVCC), které je účastníkem programu WasteWise (Inteligentní likvidace odpadu) Agentury pro ochranu životního prostředí EPA (Environmental Protection Agency), bude během celé doby trvání veletrhu recyklovat materiály z výstavních ploch a konferenčních místností; Benátský pavilón (Venetian), kde bude letos vystavována špičková audio technika, získal stříbrný certifikát od Americké rady pro zelené stavby v oboru Nejlepší energetický a ekologický projekt (Leadership in Energy and Environmental Design - LEED); Aramark používá biologicky zlikvidovatelné nádobí a ubrousky a bude nakupovat bioprodukty nebo místně vyráběné produkty; a GES bude 95 procent veškerého provozu veletrhu napájet energií z čistého přírodního plynu a natáhne koberce z recyklovaného materiálu v místech, jako například registrace, TechZones a CE Spotlights.

Na výstavní ploše 2010 International CES bude v Severní hale LVCC umístěna expozice Udržitelná planeta (Sustainable Planet Spotlight). Zde bude vystavovat přes 30 společností, jež představí nejnovější technologie, včetně pokroků v oblasti zelených staveb, technologií pro alternativní energie a technologií pro inteligentní síťové rozvody. Na televizní síti CNET bude navíc uvedena panelová diskuse o expozici Udržitelná planeta s názvem "Making Electronics Greener One Consumer at a Time" ("Aby elektronika byla zelenější pro každého dalšího spotřebitele"), a to v pátek 8. ledna ve 14 hodin.

CES 2010 představí více než 2500 vystavovatelů a očekává se 110 tisíc návštěvníků ze 140 zemí. Jako místo, kde se představují nové technologie, bude veletrh 2010 International CES vystavovat 20 tisíc nových produktů z 30 různých technologických kategorií. Veletrh je vyhlášený pořádáním nejrůznějších a působivých konferenčních programů, a proto i letošní CES 2010 nabídne přes 250 konferencí, na nichž bude přednášet 800 odborníků z různých oborů.

Novinářům se doporučuje, aby do Las Vegas přijeli v úterý 5. ledna, aby mohli mít co největší užitek ze všech akcí připravených pro média, mezi něž patří i "Vše o veletrhu CES", která se koná 5. ledna od 16 do 19 hodin.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů