Úterý, 19. března 2024

Závěry neformálního setkání ministrů ŽP v Seville

Závěry neformálního setkání ministrů  ŽP v Seville

ve dnech 15. - 17. ledna 2010 se ve španělské Seville uskutečnilo neformální zasedání ministrů životního prostředí Evropské unie. Delegaci České republiky vedl ministr životního prostředí Jan Dusík.

Hlavním bodem jednání ministrů bylo zhodnocení výstupu klimatické konference v Kodani z prosince 2009. Přestože ministři označili výsledek jednání v Kodani jako neúspěch, shodli se na tom, že je nutné stavět na obsahu Kodaňské dohody a připravit strategii mezinárodních jednání, která by měla zajistit schválení závazné mezinárodní dohody o ochraně klimatu na konferenci v Mexiku na konci roku 2010.

"Je třeba, aby se EU více než dosud zaměřila na komunikaci a vyjednávání se strategickými partnery, aby mohla být v prosinci tohoto roku v Mexiku přijata právně závazná dohoda o snižování emisí skleníkových plynů. K obnovení důvěry mezinárodního společenství je třeba využít všech plánovaných mezinárodních setkání.", říká ministr životního prostředí Jan Dusík.

Podle španělského předsednictví z diskuse ministrů jasně vyplývá, že pro budoucí postup Evropské unie je určující přechod k nízkouhlíkové ekonomice a rozvoj zelené ekonomiky, k čemuž je hledání cesty z ekonomické krize dobrou příležitostí. Ministři se shodli na významu zapojení průmyslu, nezastupitelné roli nevládních organizací, ale i potřebě komunikace s veřejností.

Důležitým bodem jednání byla diskuse k naplnění závazku vzešlého ze závěrů kodaňské konference (Copenhagen Accord), a to do 31. ledna 2010 zaslat sekretariátu úmluvy OSN závazek snížení emisí skleníkových plynů za EU jako celek; tento závazek ve výši třicetiprocentního snížení emisí za podmínky sjednání ambiciózní závazné klimatické dohody zůstává nadále v platnosti.

Ochrana biodiverzity je méně viditelným, ale stejně významným aktuálním problémem světové ochrany životního prostředí jako je ochrana klimatu, uvedlo v této souvislosti španělské předsednictví. Letošní mezinárodní rok biodiverzity vyvrcholí konferencí v japonské Nagoye, která by měla hledat řešení úbytku biodiverzity, který se zatím nedaří omezit.

Petra Roubíčková
tisková mluvčí

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů