Středa, 24. dubna 2024

Na klimatické "mágy" se valí nové pohromy

Na klimatické "mágy" se valí nové pohromy

Britští vědci musejí vyvracet podezření, že manipulovali s daty. Prognózy o tání ledovců založili na studentské disertační práci.

Renomé klimatických odborníků se otřásá. Nemine téměř týden, aby se neobjevila nová podezření zpochybňující vyváženost jejich studií.

Popořadě: List Guardian včera zveřejnil zprávu, že přední klimatolog Phil Jones z Východoanglické univerzity v Norwichi pracoval ve svých prognózách i s daty, která si podle potřeby upravoval, aby vyhovovala teorii globálního oteplování.

"Odhalení přímo nepodkopává teorii, že lidská činnost souvisí s globálním oteplováním," napsal britský list, "rozhodně ale zpochybňuje hodnověrnost výzkumu."

Jones se svým americkým kolegou upozaďovali ve studii z roku 1990 vliv městského prostředí v Číně na vyšší teploty, a to ve prospěch svých závěrů.

Dokumenty o měření přitom nejsou najednou k nalezení.

Jonesovo jméno prolíná i souvisejícím starším příběhem: Byl to klimatolog, který spadl do aféry s ukradenými e-maily. Vzpomínáte?

Krátce před prosincovým summitem v Kodani prosákly na internet e-maily, které naznačovaly manipulaci s daty. Phil Jones poté odstoupil z funkce šéfa Klimatické výzkumné jednotky. Vědci však tvrdili, že skandál si někdo objednal, aby je poškodil.

"Světová média sedla na lep obratným propagandistům," uvedla Elisabeth Greenová, šéfka kanadské Strany zelených.

Jsou tu však i další pochybnosti. Mezivládní panel pro změny klimatu (IPCC) je kritizován za chybné prognózy tání ledovců v Himálaji. Udával, že himálajské ledovce se do roku 2035 podle všeho zmenší na pětinu. Správně mělo být do roku 2350.

Závěry své poslední zprávy navíc IPCC založil na pochybných zdrojích. Citoval studentskou disertační práci či použil citace o pozorování z terénu z horolezeckého časopisu.

Skeptici předhazují vědcům taktéž zprávu, že se zaceluje ozonová díra. Dosud platilo, že zákaz freonu, označovaného za viníka úbytku ozónové vrstvy, je ukázkou příkladné mezinárodní spolupráce. Jenže nyní se ukazuje, že sluneční záření podporovalo proudy ochlazující Antarktidu. Zacelení díry tedy podpoří oteplování. Mnozí se ptají, zda se i v případě klimatu nedočkáme podobně překvapivého vyústění.

Takže, otazníků není málo. Už se mluví o aféře Climategate.

Důvěra k vědeckým autoritám oslabila. Vědci z IPCC se ovšem dušují, že podstata zpráv o vlivu lidské činnosti na změny klimatu platí. Britský meteorolog John Mitchel žádá o zveřejnění pozorování ze stanic po celém světě za posledních 160 let. Podle něho data jasně prokážou vliv lidské činnosti na globální oteplování.

Napříště si ale vědci raději dvakrát rozmyslí, než pustí do éteru další studii. Pozorovatelé soudí, že emotivní debata posledních let až příliš sváděla jejich pozornost k válce o veřejné mínění. Někdejší viceprezident Al Gore navíc nabídl zdánlivě snadný návod, jak přitáhnout pozornost k ekologickým tématům.

Nyní se věci mění. Vědci budou zřejmě mnohem víc ostražitější než doposud. "Kritika klimatologů je v módě," upozornil ekonom Richard Tol. Podle časopisu Nature musejí vědci rozhodně počítat s tím, že každou studii bude nutné podpořit zcela "neprůstřelnými" důkazy.

Pochybení expertů

Manipulace s daty
Nová odhalení hovoří o tom, že přední britský klimatolog Phil Jones pracoval se značně pochybnými údaji z čínských meteorologických stanic. Navíc dokumenty, které by měly dokládat měření, nejsou k dispozici.

Pochybné zdroje
Značný rozruch vyvolala chybná prognóza Mezivládního panelu pro klimatickou změnu (IPCC), týkající se rychlosti tání ledovců v Himálaji. Ukázalo se, že závěry byly založeny na pochybných zdrojích: článku o pozorování vysokohorských sportovců v horolezeckém časopise a na studentské disertační práci.

Špatné výpočty
Vědci připustili, že původní odhad z roku 2007, že himálajské ledovce roztají při dosavadním vývoji teplot do roku 2035, se mýlil o několik set let.

Kompromitující e-maily
V předvečer prosincové klimatické konference v dánské Kodani unikla na internet korespondence britských vědců Phila Jonese a Kevina Trenbertha, která naznačovala možnou manipulaci s daty ve prospěch teorie o globálním oteplování.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů