Čtvrtek, 28. března 2024

Klausova učebnice racionality

Klausova učebnice racionality

Je-li názor v rozporu s fakty, tím hůře pro fakta, zní mezititulek článku Petra Fischera (Klausovská učebnice post-racionality, HN 3. února). Pokud by si k filosofování nevybral za příklad Václava Klause, sotvakdo by jeho trochu nudné úvahy dočetl. A to by byla škoda. Myšlenkový svět nikoli bezvýznamného publicisty poodkrývá problém, který by stál za esej. Možná i za "knížečku".

"Znamením konce moderního věku byla chvíle, v níž se ukázalo, že odborník, na něhož se spoléhalo a který byl jakýmsi ztělesněním božství na Zemi, najednou není a nemůže být vlastníkem pravdy. A to jednoduše proto, že fakta podléhají nekončící falzifikaci a manipulaci."

Petr Fischer by měl však naznačit, kdy tato osvobozující chvíle přišla. Prostý člověk jinak dál bude tonout v bludu, že je tomu právě naopak. Že "postmoderní" dobu nic nedefinuje lépe než absence schopnosti myslet, schopnosti, kterou lidem usilovně vymývají z hlavy ekologická, zdravotnická, lidskoprávní a mnohá další "moderní" uskupení. Jejich kladivem jsou právě zbožštělí vědci, odborníci všeho druhu - a média.

Kdo jiný neustále infikuje veřejnost vlnami iracionálního strachu z prefabrikovaných "nebezpečí"? Kdo jiný používá cynické a stále zdokonalované metody manipulace v zájmu různých lobbistických uskupení? Kdo jiný mystifikačně argumentuje údajnými "tvrdými daty" odborníků v probíhající válce mediálních divizí "nepolitické politiky" se "zdravým či selským" rozumem, jemuž se autor tak posmívá? Aniž to ví, Petr Fischer si sám odpovídá:

"Názorně to ilustrují spory o využívání jaderné energie, hádky kolem euthanasie i globálních změn klimatu..., anebo debaty o škodlivosti, či užitečnosti očkování proti nepřátelům, jimiž jsou viry ptačí či prasečí chřipky. V žádném z těchto případů, které tak zpopularizoval Václav Klaus, se nemůžeme opřít o názor odborníků jako o poslední instanci."

Na jaké bázi se potom pořádají karnevaly typu Kodaňský summit? Z čeho vycházejí vlády při ničení volného trhu ekoinženýrstvím zvaným emisní povolenky? Proč bezprecedentně zadlužují celý civilizovaný svět v "boji" proti údajnému "globálnímu oteplování"? Kdo je přesvědčil, aby opět převedly miliardy z kapes daňových poplatníků na konta farmaceutických firem? Pokud ne "odborníci", tak kdo?

Václav Klaus na tom nemůže nic získat. Tuto válku nelze vyhrát. Přesto mu stojí za to vědomě politicky krvácet pod bubnovou mediální palbou falang "politické korektnosti", které z něho dělají tu blázna, tu špióna - či rovnou nepřítele lidstva.

Fischerův jinak běžný "antiklausovský" článeček by opravdu vydal na esej. Nebo na knížečku. Jednu takovou jsem už napsal. Jmenuje se Smrt ve středu. Právě díky P. Fischerovi a spol., kteří ji skandalizovali a odsoudili, aniž ji četli (jak s hrdostí přiznávali), se stala nečekaně populární.

Petr Hájek, zástupce kancléře prezidenta ČR

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů