Čtvrtek, 28. března 2024

Komín Prunéřova okupují Greenpeace

Komín Prunéřova okupují Greenpeace

Na komín elektrárny Prunéřov vylezlo včera ráno třináct aktivistů ekologického hnutí Greenpeace a zůstávali tam i v pozdních večerních hodinách. Chtějí, aby ČEZ při rekonstrukci Prunéřova použil nejlepší dostupnou technologii. Podle studie konzultantské firmy DNV by ušetřila 200 tisíc tun emisí oxidu uhličitého ročně.

"Chceme tím vyjádřit nesouhlas s tím, že ČEZ chce prolobbovat pozitivní stanovisko vůči Prunéřovu v podobě, kterou nyní navrhuje. A je schopen pro to udělat cokoliv, včetně vyvolání vládní krize, " řekl jeden z aktivistů Jan Rovenský. Skupina chce na ochozu prunéřovského komína zůstat ještě několik dní.

"Máme tu spacáky i stany. Pokud to počasí a naše fyzické schopnosti dovolí, rádi bychom tu zůstali až do chvíle, kdy nový ministr životního prostředí vydá ohledně Prunéřova nějaké stanovisko," řekl HN Rovenský.

Greenpeace se k protestu rozhodli také proto, že prunéřovská elektrárna je nejen jeden z největších znečišťovatelů životního prostředí v Česku a v Evropě vůbec, ale věc má podle nich i mezinárodní rozměr.

prunerov komin

"Nejde jen o zájmy Severočechů. Prunéřov vyvolal obrovský zájem i ze strany jiných zemí světa. Považují ji za skutečně vážnou ekologickou hrozbu," řekl Rovenský a narážel přitom na stížnost Mikronésie, která v prosinci zaslala českému ministerstvu životního prostředí žádost o účast na mezinárodním posuzování modernizace tepelné elektrárny Prunéřov. Tichomořské souostroví se bojí, že zplodiny z Prunéřova ještě zhorší globální oteplování a moře zemi zaplaví.

Greenpeace proto už včera přes prunéřovský komín rozvinuli transparent s nápisem "Global Shame", tedy "světová ostuda".

Sám ČEZ ovšem protest Greenpeace odsuzuje. "Bylo to násilné vniknutí, v tom areálu neměli co dělat. Přestřihli řetěz a vnikli dovnitř. Je to nebezpečné jak pro ně, tak pro lidi, kteří v areálu pracují," řekl mluvčí ČEZ Martin Pavlíček.

"Co se týká Mikronésie, tak my se můžeme bavit na úrovni parametrů a na úrovni technologií. Ale co se týká globálního oteplování, tak to s tím přece vůbec nesouvisí," dodal Pavlíček.

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

greenpeace na komine

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů