Čtvrtek, 25. dubna 2024

Teplejší voda zabíjí život v africkém jezeře Tanganika

Teplejší voda zabíjí život v africkém jezeře Tanganika

Druhé největší jezero na světě se během posledních 90 let ohřálo, jeho vody jsou v současnosti nejteplejší za posledních 1500 let. Ryby a život v okolí jezera jsou v ohrožení. Tvrdí to geologové z americké Brownovy univerzity, kteří uhlíkovou metodou zjišťovali stáří usazenin na dně a poté zkoumali zkamenělé mikroorganismy, jejichž membrána mění tloušťku podle teploty prostředí. Výsledky výzkumu byly zveřejněny v časopise Nature Geoscience. Podle nich jezero Tanganika zažilo v posledním století nebývalý nárůst teploty vody.

Teplota stoupla za 90 let o 0,9 stupně Celsia, což doprovázel pokles objemu vodních řas. Ty žijí u hladiny, ale živiny, které potřebují, se tvoří na dně jezera. Vyšší teploty vody u hladiny způsobují menší mísení s vodami z velké hloubky. Teplejší voda tak znamená méně života.

Vedoucí výzkumu Jessica Tierneyová prohlásila, že prudký nárůst teploty v druhém největším jezeře na světě se kryje s lidskou produkcí skleníkových plynů v minulém století. Studie tak přidala další důkaz o tom, že emise ohřívají planetu. "Zaznamenali jsme intenzivní oteplování nesouvisející s přírodním kolísáním klimatu," řekla Tierneyová. Zároveň však uznává, že další faktory, jako například příliš velký objem lovených ryb, mohou způsobovat ještě větší škody než oteplování.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů