Sobota, 20. dubna 2024

Klaus: Ochraňujme přírodu, nikoliv klima

Klaus: Ochraňujme přírodu, nikoliv klima

Česko nebude bojovat proti změnám klimatu. Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) představil při včerejší návštěvě prezidenta Václava Klause stanovisko vlády, se kterým pojede na konferenci do mexického Cancúnu. Česko se podle něj nepostaví za Anglii, Francii či Německo, které chtějí, aby EU snížila emise skleníkových plynů o 30 procent. Státníci budou v Mexiku hledat dohodu, jak zmírnit oteplování planety.

Návštěva prezidenta Klause na ministerstvu životního prostředí byla do značné míry zlomová. Sám přiznal, že je v budově úřadu poprvé po čtrnácti letech. Důvodem dlouhé přestávky byly prezidentovy výhrady k politice, kterou ministři prosazovali. "Méně zelený" ministr Drobil, který měl původně šéfovat resortu průmyslu, má v boji se změnami klimatu obdobný názor jako prezident. "Snižování emisí o 30 procent by podvázalo konkurenceschopnost našeho průmyslu," řekl Drobil. Evropa má závazek snížit své emise o 20 procent do roku 2020. Velké členské státy ho nyní chtějí zvýšit na 30 procent. "Budeme chtít, aby vznikla analýza, jak tyto cíle zasáhnou ekonomiky jednotlivých států," řekl Drobil.

Stanovisko, se kterým pojede na začátku prosince česká delegace do Mexika, už schválila vláda. Podporuje ho i prezident Václav Klaus. "Musíme odlišovat ochranu přírody a boj se změnami klimatu, kterému já říkám ne," řekl po společné schůzce s ministrem. Evropská snaha podle Drobila nemá cenu, pokud se ke snižování emisí nepřipojí jejich velcí producenti, jako je USA nebo Čína.

České stanovisko je opačné od toho, které zastávala vláda, když v ní seděli zelení. "Současná česká pozice je špatná. Boj musí mít lídra v podobě EU, který do procesu vtáhne velké země," kritizuje předseda zelených Ondřej Liška. Česko se podle něj ukáže Evropě jako neseriózní partner. "Boj s klimatem může být pro ekonomiku naopak stimulačním prvkem. Znamená nový výzkum, zavádění nových technologií," říká Liška.

Velká jednání státníků v luxusním letovisku v Cancúnu nemívají úspěch. V roce 2003 tam jednala WTO o liberalizaci trhu se zemědělskými produkty. Shodla se ale jen na poděkování mexickému lidu za pohostinnost při konferenci.

AUTOR: Petr Weikert
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů