Pátek, 29. března 2024

Cancún: místo vizí jen pouhé sliby

Politici odvrátili krach jednání, prodloužení Kjóta se ale vyhnuli. Text dohody počítá s pomocí třetímu světu i s ochranou pralesů.

Cancún: místo vizí jen pouhé sliby

Už se zdálo, že mexický Cancún zažije krach. Stejný, jakým skončila klimatická jednání před rokem v dánské Kodani. Nestalo se to. Vypjatý závěr dvoutýdenního jednání nakonec přinesl schválení kompromisní dohody, která přinesla alespoň dílčí posun vpřed.

Finální text přináší slibný závazek, že vyspělé státy budou od roku 2020 přispívat chudým zemím ročně 100 miliard dolarů do fondu, určenému pro boj s následky klimatických změn.

Představitelé téměř dvou stovek zúčastněných zemí slibují rovněž konkrétní kroky k ochraně pralesů, stejně jako nové způsoby sdílení technologií šetrných k životnímu prostředí.

Tím však výčet úspěchů končí. V Cancúnu se nepodařilo dohodnout konkrétní závazky k omezení emisí skleníkových plynů.

Prodloužení platnosti Kjótského protokolu, jehož platnost vyprší v roce 2012, nechala dohoda otevřené. Jen zmiňuje nutnost snížit emise. Vyřešení klíčového problému se tak odsunulo do jihoafrického Durbanu, kde se chystá klimatická konference příští rok. Diplomaté přesto hovořili o úspěchu. "Máme smlouvu, která sice není dokonalá, která je ale dobrým základem, od kterého se můžeme v budoucnu odrazit," řekl šéf americké delegace Todd Stern. Mexický prezident Felipe Calderón vyjádřil přesvědčení, že končí období stagnace a nedůvěry mezi vyspělými a rozvojovými změnami.

Klimatičtí experti jsou ale o poznání skeptičtější. Připomínají, že závěrečný text jen obecně zmiňuje nutnost snížit emise škodlivých plynů. Stejně jako slábnoucí vůli velkých znečišťovatelů přijmout v této věci závazky.

Japonsko i Rusko daly v průběhu konference hlasitě najevo, že platnost Kjóta rozhodně neprodlouží, Spojené státy jej ani neratifikovaly, chtějí ústupky od velkých znečišťovatelů, jako jsou Čína, Indie či Brazílie. Budoucnost snižování emisí se tedy ztrácí v nejistotě.

"Cancún možná zachránil vyjednávání OSN, nezachránil však klima," prohlásil Wendel Trio, šéf klimatické sekce organizace Greenpeace v listu Guardian.


Co se dohodlo

- Podle textu dohody je potřeba významně snížit produkci skleníkových plynů, omezit oteplování planety a docílit toho, aby průměrná teplota byla nanejvýš o dva stupně Celsia vyšší oproti době před rozvojem průmyslu.

- Dohoda si klade za cíl zpomalit, zastavit a zvrátit mizení lesních porostů. Text blíže nespecifikuje mechanismus kontroly ani způsob financování.

- Podle vědeckých závěrů musí vyspělé státy v souladu s Kjótským protokolem omezit emise skleníkových plynů o 25 až 40 procent ve srovnání s úrovní emisí v roce 1990.

- Rozvojové země, předavším Čína a Indie, budou evidovat množství skleníkových plynů vypouštěných do atmosféry a informovat ostatní státy o krocích k jejich omezení.

- Účastníci odsouhlasili založení "zeleného fondu", s jehož pomocí se rozvojové země mohou vypořádávat s důsledky globálního oteplování. Po dobu tří let bude fond spravovat Světová banka.


Klimatický fond

100

miliard dolarů ročně slíbily od roku 2020 vyspělé státy rozvojovým zemím, aby se dokázaly lépe vypořádat s důsledky globálního oteplování.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů