Pátek, 19. dubna 2024

Greenpeace: šance pro klima je i šancí pro V4

Ambicióznější plány na ochranu klimatu mohou přinést zemím V4 nové příležitosti a benefity

Greenpeace: šance pro klima je i šancí pro V4

Aktivisté Greenpeace v maskách předsedů vlád České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska dnes oslavovali před summitem v Bratislavě 20. výročí vzniku Visegrádské čtyřky. Na místo konání summitu přinesli obrovský dort se vzkazem účastníkům. Podle Greenpeace by měly být země V4 aktivnější v ochraně klimatu, což jim může přinés výhody nejen v podobě lepšího stavu životního prostředí, ale i ekonomiky a energetické bezpečnosti.

"Chceme zdůraznit, že tento region se nemusí ochrany klimatu bát. Omezení využívání fosilních paliv přinese řadu benefitů. V posledních 20 letech byly země V4 převážně závislé na zdrojích energie nešetrných k životnímu prostředí. Jsme přesvědčeni, že právě teď přichází šance zvolit pro náš region jinou, trvale udržitelnou cestu, která přinese modernizaci a pracovní místa," prohlásila přímo z Bratislavy Lucie Jakešová, tisková mluvčí Greenpeace ČR.

Podle Greenpeace může ambicióznější redukční cíl spolu s ochranou klimatu přispět také ke zlepšení zdraví obyvatelstva, stimulaci regionálního rozvoje a posílení naší energetické bezpečnosti a zároveň ke snížení potřeby dovozu energetických zdrojů ze zahraničí.

"Existuje několik dostupných studií dokazujících, že Evropská unie může mít z vyššího klimatického cíle přínos. Nedávná studie renomovaného institutu Ecofys zkoumala potenciály nákladů a výnosů pro Maďarsko za předpokladu zvýšení redukčního cíle EU na 30% do roku 2020. Ze studie vyplývá, že investiční náklady na modernizaci ekonomiky budou nižší, než dlouhodobé úspory ze snížení spotřeby energie a dovozu energetických surovin. Toto je jasný signál pro ostatní země Visegrádské skupiny, že redukce emisí se vyplatí," vysvětlila Andrea Zlatňanská, vedoucí energetické a klimatické kampaně Greenpeace Slovensko.

Země Evropské unie budou letos rozhodovat o pozici, s níž se koncem roka zúčastní klimatických vyjednávání na summitu OSN v jihoafrickém Durbanu.


Kontakty:
Lucie Jakešová, tisková mluvčí Greenpeace ČR
e-mail: lucie.jakesova@greenpeace.org, tel.: 603 443 140
Andrea Zlatnaňská, koordinátorka energetické kampaně Greenpeace SR
e-mail: andrea.zlatnanska@greenpeace.org, tel +421 905 745 879

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů