Čtvrtek, 28. března 2024

Vědci dokázali podíl oteplování na extrémní meteorologické jevy

Vědci dokázali podíl oteplování na extrémní meteorologické jevy

Dvě vědecké studie poprvé dokazují teorii o vlivu oteplování na zvyšování intenzity lijáků a záplav ve druhé polovině 20. století. Obě práce zveřejnil britský vědecký časopis Nature.

Přímá vazba mezi klimatickými změnami a extrémním počasím se dosud jen předpokládala, především na základě počítačové simulace a výpočtů.

"Je to skutečně tak. Náš dokument poskytuje první vědecký důkaz. Člověk ovlivňuje intenzitu extrémních (dešťových) srážek," tvrdí spoluautor jednoho z na sobě nezávislých výzkumů Francis Zwiers z Kanady.

Autoři studií využili dlouhodobých poznatků z Evropy, Asie a Severní Ameriky. Podle nich ve 2. polovině 20. století přibylo 24hodinových lijáků a souběžně s tím se v důsledku oteplování zvyšovala vzdušná vlhkost. "Teplejší atmosféra má zvýšenou schopnost zadržovat vodu," vysvětlil Zwiers.

Deště přitom automaticky nesílí v místech s dosud slabými přeháňkami. Některé oblasti mohou naopak vysychat. Tam, kde se voda v důsledku oteplování kumuluje a zaprší, jsou však lijáky silné. Jev je podle vědců stále patrnější a je úměrný zvyšování množství skleníkových plynů v atmosféře.

V posledních měsících sužovaly či dále sužují ničivé lijáky především Austrálii, Kolumbii, Jihoafrickou republiku a Brazílii. Přímý vliv oteplování na zvyšování rizika povodní se podle vědců prokázal například také u Anglie a Walesu, uvedl francouzský deník Le Monde.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů