Pátek, 19. dubna 2024

Odeslat e-mail je ekologické. Do ovzduší se uvolní pouze 4 gramy CO2

Kolik oxidu uhličitého vyprodukuje Američan v porovnání s Evropanem? A kolik emisí obnáší komunikace na Facebooku nebo chatování přes Skype?

Odeslat e-mail je ekologické. Do ovzduší se uvolní pouze 4 gramy CO2

GE zveřejnila online aplikaci "How Much CO2 is created by" vytvořenou designérem Davidem McCandlessem pro "převádění" běžných denních činností na emise CO2. Můžeme říci: vypočítej, kolik CO2 vyprodukuješ, a já ti řeknu, jaký jsi.

Stačí navštívit stránku visualization.geblogs.com, kde získáte přístup k velkému množství informací o tom, jaký mají naše každodenní činnosti dopad na produkci emisí CO2. Také je zde ke stažení aplikace, která umožňuje vytvořit si vlastní osobní klasifikaci na základě množství vyprodukovaných emisí. Čeho byste byli ochotní se vzdát, abyste snížili množství oxidu uhličitého?

Zde je několik příkladů, kolik CO2 se uvolňuje při vykonávání nejběžnějších činností:

Technika a Internet

Velmi nízké emise se uvolňují při hodinovém sledování televize s úhlopříčkou 15 palců (pouze 34 gramů CO2), 76 gramů, pokud máte televizi s úhlopříčkou 28 palců, a jestliže vlastníte plazmovou TV o velikosti 42 palců, jde o 220 gramů. Minutový hovor z mobilního telefonu představuje 57 gramů CO2.

Skype vyprodukuje každý rok 24 milionů tun CO2., o něco lépe je na tom Facebook se svými 13,6 tunami. Jedno vyhledávání na internetu z notebooku produkuje 0,2 gramů CO2. Odeslání e-mailu představuje pouze 4 gramy CO2, ale pokud je příloha velká, zvýší se až na 50 gramů. Internet celkově vyprodukuje každoročně 300 milionů tun emisí tohoto skleníkového plynu.

Cestování

letisteLet z New Yorku do Miami představuje 193 kg CO2 na osobu, z New Yorku do Londýna 610 kg na osobu. Každý den je všemi lety po evropském nebi vypuštěno 560 000 tun CO2. Všechny světové lety mají denně na svědomí 670 milionů tun oxidu uhličitého. Jedna noc v hotelu nás přijde na 25 kg oxidu uhličitého.

Domácnost

Výrobou jedné nákupní tašky z recyklovaného papíru vznikne pouze 12 gramů CO2. 83 kilogramů emisí vypustíme za rok během vysávání našeho domu. Jedna obyčejná žárovka má ročně na svědomí 500 kg oxidu uhličitého, zatímco energeticky úsporná žárovka pouze 90 kg.

Voda

Jedna láhev vody ze zdroje blízkého našemu bydlišti představuje 110 gramů CO2. Oproti tomu voda stáčená do lahví a přivážená z větší vzdálenosti odpovídá 160 gramům a láhev vody importované ze zahraničí až 215 gramům.

Jídlo

Při výrobě jednoho hamburgeru se vyprodukuje 2,5 kg oxidu uhličitého, u vegetariánského burgeru je to o něco méně - 1 kg - stejně jako u bochníku chleba, 6 vajec pak znamená 1,8 kg emisí. Až 720 gramů má na svědomí láhev mléka, 12 kg cihla sýra, téměř kilogram pak jedna láhev dovezeného piva.

Svatba

Svatba se stovkou hostů se podílí na zvýšení emisí pěti tunami CO2, zatímco při svatbu ve velkém stylu s 300 pozvanými dosáhneme snadno až 85 tun.

Sport

Jeden fotbalový zápas vyprodukuje 820 tun CO2, mistrovství světa ve fotbalu v roce 2010 skončilo s výsledkem 2,8 milionů tun emisí tohoto skleníkového plynu.

Obyvatelé jednotlivých kontinentů

Překvapivě vedou Australané se 30 tunami CO2 ročně na osobu, následují Severoameričané (28 tun). Evropané jsou více umírnění: 15 tun na obyvatele Velké Británie, ještě méně připadá na obyvatele Asie ("pouze" 3,3 tun na jednoho Číňana) a Afriky (1 tuna na obyvatele Malawi). Světový průměr pak činí 7 tun na osobu.

Nulové emise

Jablko, které vyroste na vaší jabloni, představuje nulové emise ve srovnání s tuzemským jablkem, které si koupíte v supermarketu (80 g CO2), a jablkem dovezeným ze zahraničí (150 g). Ani sušení prádla venku na šňůře na místo v sušičce či koupání ve vodě ohřáté solární energií neprodukuje žádné emise oxidu uhličitého.
gril

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů