Pátek, 29. března 2024

Británie chce snížit skleníkové emise do roku 2025 o polovinu

Británie chce snížit skleníkové emise do roku 2025 o polovinu

Británie sníží emise skleníkových plynů do roku 2025 o polovinu oproti roku 1990. V úterý večer to v parlamentu oznámil britský ministr energetiky a a klimatickou změnu Chris Hune. Je to nejambicióznější cíl mezi průmyslově vyspělými zeměmi.

Británie už před třemi lety přijala zákon, který ji zavazuje snížit emise kysličníku uhličitého o 80 procent do roku 2050 a nařizuje vládě připravovat pětileté "zelené" rozpočty. Huhne v úterý oznámil střednědobý závazný cíl, který je však vázán na pokrok i v Evropské unii. Součástí návrhu je totiž revize v roce 2014. Pokud bude snižování emisí v dalších členských zemích EU výrazně zaostávat za Británií, Londýn své záměry zmírní.

Británie patří v posledních letech k nemnoha členským státům EU, které prosazují ještě větší omezení emisí CO2, než platí nyní. EU zatím případné změny váže na globální dohodu, která by zahrnovala i největší producenty CO2, tedy USA a Čínu.

V roce 2010 byly britské emise kysličníku uhličitého o 25 procent nižší než v roce 1990. Snížení o polovinu má nastat v letech 2023 až 2027. Půjde o poměrně velký skok, protože v předcházejících pěti letech by měly být britské emise nižší o 35 procent oproti roku 1990.

Podle britských listů Huhne ambiciózní plány prosadil přes spory s ministry financí Georgem Osbornem a obchodu Vincem Cablem, kteří se obávali o konkurenceschopnost britského průmyslu. Plán nakonec podpořil konzervativní premiér David Cameron. "Přijetím tohoto závazku se Británie stane vedoucím hráčem ve světovém měřítku, pokud jde o technologie s nízkými emisemi, a vytvoří tak řadu pracovních míst," řekl Cameron.

Závazek vesměs uvítaly britské ekologické organizace, i když zdůrazňovaly, že kabinet může od svých ambiciózních cílů ještě v roce 2014 odstoupit. Zástupci britského průmyslu naopak vyjadřovali obavy z toho, že vláda postupuje příliš rychle a mohla by tak svůj průmysl poškodit.

Huhne uvedl, že do konce roku oznámí kroky, které by měly britským podnikům pomoci při snižování emisí. Podle britských listů Cameronova vláda hodlá nahradit stárnoucí jaderné elektrárny novými reaktory a rozšiřováním elektráren využívajících obnovitelné zdroje. Huhne také v úterý odmítl vyloučit, že by část snížení emisí pokryl nákupem povolenek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů