Pátek, 19. dubna 2024

Znečištěná Austrálie zavádí uhlíkovou daň

Znečištěná Austrálie zavádí uhlíkovou daň

Austrálie po vzoru EU zavádí systém emisních povolenek, které mají těžký průmysl přinutit ke snížení emisí oxidu uhličitého (CO2).

Pět set největších znečišťovatelů bude platit od příštího roku "uhlíkovou daň" ve výši 23 australských dolarů (asi 419 korun) za každou vypuštěnou tunu CO2, přičemž tato částka se bude každoročně zvedat o 2,5 procenta do roku 2015. Pak se bude s tzv. emisními povolenkami obchodovat na volném trhu.

Kontroverzní plán menšinové vlády včera oznámila premiérka Julia Gillardová, která zároveň ujistila, že v důsledku opatření bude jen menšina domácností platit vyšší účty za elektřinu. Vláda totiž hodlá zdražení výrobní ceny energií kompenzovat. Podle agentury Reuters předložený plán je nejradikálnější ekonomickou reformou v Austrálii za několik posledních desetiletí.

Model je podle premiérky důležitý pro snižování emisí skleníkových plynů. Austrálie patří mezi největší světové znečišťovatele.

Vůdce konzervativní opozice Tony Abbott tvrdí, že zavedení uhlíkové daně zvýší životní náklady milionům lidí, ale životnímu prostředí to nepomůže.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů