Pátek, 19. dubna 2024

Ministr Tomáš Chalupa jednal s velvyslanci čtyř zemí a zástupcem OSN v Praze o klimatických změnách

Ministr Tomáš Chalupa jednal s velvyslanci čtyř zemí a zástupcem OSN v Praze o klimatických změnách

Ministr Tomáš Chalupa přijal velvyslance Jihoafrické republiky, Dánska, Mexika, Brazílie a vedoucího kanceláře informačního centra OSN v Praze. Na přípravné schůzce před nadcházející mezinárodní konferencí, která se bude konat v prosinci v Durbanu, účastníci konzultovali současný stav klimatických změn.

Hlavním cílem mezinárodních jednání je vymezení zásad globální ochrany klimatu pro období po roce 2012. Výsledky konference v Durbanu by měly být primárně zaměřené na snižování emisí skleníkových plynů v rozvinutých i rozvojových ekonomikách. Také by se mělo diskutovat o případném prodloužení platnosti Kjótského protokolu na 2. období. Dnešní Kjótský protokol je základem, který pokrývá velmi omezený podíl z globálního množství emisí skleníkových plynů (16 %), jež se bude dále zmenšovat. Bez nezbytného zapojení všech smluvních stran, především všech hlavních "znečišťovatelů", je nemožné globálně stabilizovat koncentraci emisí skleníkových plynů a zvrátit tak jejich současný a předpokládaný rostoucí trend.

Česká republika se zavázala snížit množství emisí o 8 % v porovnání s jejich množstvím v roce 1990. Dle posledního národního sdělení z roku 2009 bylo zaznamenáno 132.9 milionu tun celkového množství skleníkových plynů CO2eq., což je přibližně o 24 % méně vůči kjótskému závazku (tj. o 32 % méně než v roce 1990).

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů