Čtvrtek, 25. dubna 2024

Studie čínských vědců potvrdila rychlé tání ledovců v Tibetu

Studie čínských vědců potvrdila rychlé tání ledovců v Tibetu

Pětiletá studie čínských vědců potvrdila, že ledovce v oblasti Himálaje, které napájejí řadu životně důležitých řek Číny a Indie, tají stále rychleji v důsledku rapidně se zvyšujících teplot ovzduší. Ze 111 meteorologických stanic rozmístěných po jihozápadní Číně 77 procent ukázalo během posledních 50 let výrazný nárůst teplot. Informovala o tom dnes agentura AFP.

Ve 14 monitorovacích střediscích položených v nadmořské výšce nad 4000 metrů byl v období od roku 1961 do roku 2008 zaznamenán teplotní skok 1,73 stupně Celsia, což zhruba dvojnásobně přesahuje globální zvýšení teplot za uplynulé století.

Takřka tisícovka ledovců v povodí řeky Pcheng-čchü za dvě dekády, mezi lety 1980 a 2001, ztratilo celkem 131 kilometrů čtverečních své plochy. Jen ledovec Ja-lung ustoupil v tomto období o 1500 metrů. Naopak ledovcová jezera oblasti, která jsou napájena tajícím ledem, se značně zvětšila.

"Dopady těchto změn jsou mnohem vážnější než pouhá změna krajiny. Ledovce jsou nedílnou součástí ekosystému a hrají klíčovou roli pro lidskou populaci," konstatovali vědci vedení Li Čung-singem z čínské akademie věd. Pokračující rychlé tání ledovců může v budoucnu spět ke katastrofálním záplavám a sesuvům půdy a s tím spojenému nucenému stěhování obyvatelstva a omezování turistického průmyslu a zemědělství.
Podle AFP se v Himálaji a dalších pohořích jihozápadní Číny nachází 23.488 ledovců, které pokrývají plochu 29.523 kilometrů čtverečních.

Čínská vláda v minulosti banalizovala hrozbu úbytku ledovců Tibetské náhorní plošiny s tím, že jde o zbytečné šíření paniky. Odborníci a někteří činitelé ale v současné době stále naléhavěji varují před rizikem dlouhodobého nedostatku vody v Číně z důvodu ledovcového tání.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů